Kurtuluşun 93. Yılı Törenle Kutlandı

Kurtuluşun 93. Yılı Törenle Kutlandı
Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.Osmanlı devleti tarafından 1361 yılında fethedilerek Türk yurdu haline getirilen Edirne, 92 yıl boyunca başkentlik yaptı. Osmanlı’nın...

Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü düzenlenen törenlerle kutlandı.

Osmanlı devleti tarafından 1361 yılında fethedilerek Türk yurdu haline getirilen Edirne, 92 yıl boyunca başkentlik yaptı. Osmanlı’nın Balkanlara ve Avrupa’ya geçişlerinde stratejik bir konuma sahip olan serhat şehir, bu öneminden dolayı tam 4 kez işgale uğradı. İlk işgali 1829’da ikincisini 1877-1878’te üçüncüsünü ise 1912-1913 Balkan savaşları sırasında yaşadı. Edirne son olarak 1920 yılında Yunan kuvvetleri tarafından işgal edildi. Bu işgal iki yıl sürdü. Kurtuluş Savaşı’nın kazanmasından sonra serhat şehir yeniden Türk yurdu haline geldi. Bu nedenle 25 Kasım tarihi Edirne’nin kurtuluş günü olarak kutlanıyor.

Kurtuluş günü sebebiyle öğle saatlerinde Atatürk Anıtı önünde bir kutlama programı düzenlendi. Törene Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Belediye Başkanı Recep Gürkan, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Hidayet Arı, çok sayıda sivil ve askeri erkan ile kalabalık vatandaş grubu katıldı. Çelenklerin konulmasıyla başlayan programda günün anısına konuşmayı Belediye Başkanı Gürkan yaptı. Edirne’nin Osmanlı devletine 92 yıl başkentlik yaptığını hatırlatan Gürkan şunları söyledi: "1361’de Osmanlı’nın Rumeli’yi ve Edirne’yi fethiyle başlayan ve ebediyete kadar yurt yurdu anlayışı yine bu süreç içerisinde tarihimizde, geçmişte 4 kez işgalle sonuçlanmış ancak Türk milletinin azmi, kararlığı ve mücadelesi sonucunda Edirne’miz misak-ı milli sınırları içerisinde ebedi Türk yurdu olarak kalmaya devam etmiştir. Tarihimize baktığımızda Osmanlı imparatorluğu gibi muhteşem bir medeniyete 92 yıl boyunca başkentlik yapmış olan Edirne, balkan coğrafyasındaki ülkelerin de her zaman gözünün üzerinde olduğu, iştahını kabartan bir şehir olmaya devam etmiştir."

Başkanın konuşmasının ardından Edirne Valiliği tarafından çeşitli kurumlarda görevli memurlar tarafından oluşturulan Memur Mehter Takımı bir konser verdi.

Konser sonrasında yetkililer ve kalabalık vatandaş topluluğu Talatpaşa Bulvarı üzerindeki programa geçti. Edirne’nin düşman işgalinden kurtuluşu nedeniyle düzenlenen kutlama programına ilde bulunan çeşitli kurumların ve esnaf gruplarına ait araçların geçişiyle devam etti. Özellikle il merkezindeki esnafların donattığı araçlardan törene katılanlara yiyecek ve çeşitli hediyelik eşyalar atıldı. Araçlardan atılan yiyecek ve hediyelik eşyalar kalabalık izleyici arasında kısa süreli izdihama neden oldu. Araçlardan atılan yiyecekleri toplamak isteyen vatandaşlar kıyasıya mücadele verdi.

TÜM FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYIN.