Sosyal devlet ve belediyenin yapması gerekenler

Sosyal devlet ve belediyenin yapması gerekenler
SOL Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, koronavirüs tedbirleri konusunda bir basın açıklaması yaptı. Sosyal devlet ve sosyal belediyeciliğin gereklerinin yerine getirilmediğini belirten Çolak, yapılması gerekenleri...

SOL Parti Merkez İlçe Başkanı Şafak Engincan Çolak, koronavirüs tedbirleri konusunda bir basın açıklaması yaptı. Sosyal devlet ve sosyal belediyeciliğin gereklerinin yerine getirilmediğini belirten Çolak, yapılması gerekenleri sıraladı. Çolak, basın açıklamasında şunlara yer verdi:

"Siyasal iktidar sağlık krizini yönetemiyor. Halkın sağlığı tehlike altında, milyonlarca insanın canı pahasına yanlış kararlar alınıyor. Hiçbir öngörü olmadan, plansız, şahıs merkezli alınan kararlar, kaosa neden oluyor. Kaosu yaratanlar değil halk suçlanıyor.

Sosyal devletin gerekliliği yerine getirilmiyor. Salgınla mücadelenin en önemli kararı olan sosyal mesafe için herkesin evde kalması kararı uygulanmıyor. Şirketler kar etmeye devam etsin diye milyonlarca emekçi ölüm riski altında çalışmak zorunda bırakılıyor. Oysa çözüm bellidir. İşçiler aldıkları maaşlarından hiçbir kesinti yapılmadan ‘Ücretli İzin’e çıkarılmalıdır. Sosyal devletin gereği budur. 

Covid-19 olarak adlandırılan bu virüs bize göstermiştir ki; sağlıklı kalmak istiyorsak komşumuzun sağlığına da önem vermeliyiz. Onun için yapılması gereken açık ve nettir: ‘Ücretsiz Sağlık’. Sağlık herkesin ücretsiz ulaşması gereken en doğal insani haktır.

Dünyada ve birçok ülkede mücadele bilimsel akıl ve ortak yürütülen çalışmalar ile yapılmaktadır. Bizde ise siyasal rant uğruna Belediyeler dışlanmaktadır. Belediyeler halka en yakın örgütlenmelerdir. Sosyal belediyeciliğin gereğini yerine getiren belediyeler engellenmektedir.

Edirne Belediyesinin salgınla mücadeledeki çabalarını takdir ediyoruz. Ancak Sosyal belediyecilik açısından yeterli olmadığının altını çizmek istiyoruz. Sosyal Belediyecilik: Devletin yalnız bıraktığı yurttaşların derdine derman olmaktır.

Salgın hastalık dolayısıyla mağdur olan işçi, esnaf ve düzenli geliri olmayan kentlilerimize salgın hastalık sürecinde SU ÜCRETSİZ VERİLMELİDİR.

Telefonla arayıp talep etmek yerine yapılacak plan dahilinde tüm apartmanlar en az 15 günde bir dezenfekte edilmelidir.

Bilim insanları, Maske takmanın önemini vurgulamaktadır. Belediye tüm imkânlarını zorlamalı yurttaşlarımıza yetecek kadar MASKE DAĞITMALIDIR.

Roman vatandaşlarımız hala çöp bidonlarının başında. Başta roman vatandaşlarımız olmak üzere düzenli geliri olmayan, işsiz kalan tüm kentlilerimize yaşamlarını sürdürebilmeleri için PARA ve GIDA YARDIMI yapılmalıdır. Yardımlar Belediyenin öncülüğünde STK’ların desteği ile şeffaf bir şekilde organize edilmelidir.

Halk sağlığının tehlike altında olduğu bu günlerde, şahıs merkezli yönetim anlayışına karşı; sorumlu, samimi, ortak akla dayanan bir Belediyecilik anlayışı ile kentlilerin yanında olduğunuzu görmek istiyoruz. Gün; dayanışma günüdür. Gün; sosyal belediyecilik anlayışını hayata geçirme günüdür."