Tescilli Tarihi Bina Hayata Döndürüldü

Tescilli Tarihi Bina Hayata Döndürüldü
Tescilli tarihi bina Yambol-Edirne iş birliği sayesinde hayata döndürüldü.

Yambol ve Edirne iş birliği programı kapsamında Türk konut mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi bina restore edildi. Bir dönem Edirne Belediyesi Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan binanın bugün açılışı gerçekleştirildi.

II. Grup Tescilli Sivil Mimarlık örneği bina; ulusal otorite görevini T.C. Avrupa Birliği Bakanlığının yürüttüğü "Interreg-IPA Bulgaristan-Türkiye Sınır Ötesi İş Birliği Programı"nın "Yambol ve Edirne - Tunca'nın iki şehri" projesi kapsamında restore edildi.

Açılış programında konuşan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Edirne'nin tarih ve kültür şehri olduğunu belirterek: "Geriye dönüp baktığımızda bu şehirde birçok imparatorluğun, kültürün, inancın izlerine bugün halen rastlıyoruz. Bir tarafta biz Müslümanların ibadethanesi muhteşem Selimiye Camii, hemen arkasında Bulgar Ortodoksların kilisesi Sveti Georgi, biraz aşağıda Yahudilerin Avrupa'daki en büyük üç sinagogundan biri olan Edirne Büyük Sinagogu..." şeklinde konuştu.

Belediyenin, sivil toplum örgütlerinin ve diğer resmi kurumların üzerine düşen görevi yaptığını ancak bunun yeterli olmadığını söyleyen Gürkan: "Yerel yönetimlerin kente yapacağı en büyük hizmet, kültürel mirası gelecek nesillere taşıyabilmesidir. Edirne'de mevcut 1400 tescilli eserimizin tümünü bu binada yaptığımız gibi ayağa kaldırıp restore ettiğimizde görevimizi yerine getirmiş oluruz. O zaman üzerimize düşen görevi tamamlamış oluruz. Tabi ki ne kadar imkan varsa o kadar hizmet üretilir. İmkanlarımızın kısıtlı olması bizi bu hizmet etme aşkından ve yolundan çevirmedi, çevirmeyecek." dedi.

5 yıldır çeşitli nedenlerden dolayı başlayamadıkları tarihi dokusunu korumuş 14 sokakta uygulanacak Sokak Sağlıklaştırma Projeleri'nin önümüzdeki dönem mutlaka tamamlanacağını anlatan Gürkan: "Edirne'ye gelen yıllık 5,5 milyon turist sayısını önümüzdeki beş on yıl içinde 10 milyona çıkartma hedefimiz var. Bunu gerçekleştirmenin en önemli aracı da tarihi kimliğimizi, tarihi sokaklarımızı öne çıkarmak. Bunu hep birlikte başaracağız." şeklinde konuştu.