Trakya Belediye Başkanları Nükleere Hayır Diyor!

Trakya Belediye Başkanları Nükleere Hayır Diyor!
Trakya bölge belediye başkanları, İğneada'ya yapılması planlanan nükleer santrale karşı bir araya geldi. Ülkenin cennet köşelerinden biri olan İğneada'ya nükleer santral yapmaya çalışmanın garabet olduğunu belirten Edirne...

Trakya bölge belediye başkanları, İğneada'ya yapılması planlanan nükleer santrale karşı bir araya geldi. Ülkenin cennet köşelerinden biri olan İğneada'ya nükleer santral yapmaya çalışmanın garabet olduğunu belirten Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan "Trakya'da görev yapan belediye başkanları olarak, Trakya’da nefes alan, Trakya’da yaşayan, Trakya'nın bu güzel topraklarından ekmeğini çıkaran vatandaşlar olarak İğneada'da nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz." dedi.

Kırklareli'nde toplanan il, ilçe ve belde başkanları İğneada'ya yapılması planlanan Nükleer Santrale karşı tek yumruk oldu. Bilgiç Otel'de düzenlenen toplantıya Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak ve Trakya'nın diğer CHP'li belediye başkanları katıldı.

Toplantıda söz alan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, ülkenin cennet köşelerinden biri olan İğneada'ya nükleer santral yapmaya çalışmanın garabet olduğunu belirterek "Trakya’da görev yapan belediye başkanları olarak, Trakya'da nefes alan, Trakya'da yaşayan, Trakya'nın bu güzel topraklarından ekmeğini çıkaran vatandaşlar olarak İğneada'da nükleer santral kurulmasına izin vermeyeceğiz. Kavgacı bir toplum değiliz ama haklarını demokratik bir şekilde hukuk içinde sonuna kadar da kullanmasını bilen insanlarız. Bu hakkımızı ve bu haklarımızı sonuna kadar kullanacağımızdan hiç kimsenin en küçük şüphesi olmasın. Nükleere hayır diyoruz." ifadelerini kullandı.

Longoz ormanlarının doğal zenginlikler açısından dünyada sayılı yerler arasında olduğunu belirten Kırklareli Belediye Başkanı Mehmet Siyam Kesimoğlu, "Biz bugün geleceğimizi ipotek altına almaya çalışanlara karşı demokratik direncimizi ifade etmek üzere buradayız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, İğneada'da nükleer santral kurulmasının gündemlerinde olduğunu ifade etti. Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu ise gündemlerinde böyle bir konunun olmadığını söyledi. Hükümetin iki ayrı bakanı zıt açıklama yaptı. Hangi bakana inanacağız, hangisini doğru kabul edeceğiz? Biz enerjiye karşı değiliz; biz, böyle bir enerjiye karşıyız. Yoksa ülkemizde ve dünyamızda, çok daha farklı enerji imkânları var. Hiç kullanılmayan güneş enerjimiz var. Bizim enerji politikalarımızın değiştirilmesi lazım. Nükleer santral elektrik ihtiyacımızın sadece yüzde 5'ini karşılayacak ve bunun için doğayı mı katledeceğiz? Buna asla izin vermeyiz." dedi.

Toplantıda alacakları kararların, Nükleer Santral kurulmasının önüne geçmek için faydalı olacağını düşündüğünü belirten Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak,  bu nükleer santralinin kurulmaması adına hukuk içerisinde ne gerekiyorsa yapacaklarını söyledi.

nükleere hayır 1

ORTAK BİR BASIN AÇIKLAMASI YAPILDI

Trakya bölgesinde görev yapan diğer CHP’li belediye başkanların da söz aldığı toplantıda ortak bir basın bildirisi yayınlandı. Yapılan Ortak basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi;

"Bizler, aşağıda imzaları bulunan ve Trakya’da görev yapmakta olan büyükşehir, il, ilçe ve belde belediye başkanları olarak halkımızın gösterdiği tepkiye koşut bir anlayışla; İğneada beldesinde yapılması tasarlanan Nükleer Enerji Santralini istemiyoruz. Önce bölgemizin, toplam olarak ülkemizin sahip olduğu doğal, kültürel ve sosyal mirasını yok etme tehdidi olarak gördüğümüz bu projenin, bölgemiz çıkarlarına olduğu gibi; ülkemiz çıkarlarına da hizmet etmediğine inanıyoruz. 20 yılda ancak tamamlanabilecek olan; ülkemiz borçlandırılarak verilen kredilerle yapılıp, üretilen enerjiyi ülkemize yine parayla satacak olan; idari ya da teknik hiçbir personelini ülkemiz çocuklarından istihdam etmeyen; denize deşarj ettiği zehirli su ile, bacasından çıkan radyasyon yüklü gazlar ile, toprağımıza gömülerek sularımızı zehirleyecek radyoaktif atıkları ile insanlarımızı ve tüm yaşamı yok edebilme potansiyeline sahip bu projeye, bölgemizin ve ülkemizin ihtiyacı olmadığına inanıyoruz.

Bilimsel ve hukuksal raporlar ortada iken; Danıştay da dahil olmak üzere, bölgemizde böyle bir çalışmanın yapılması çeşitli derece yargı kurumları tarafından men edilmiş olmasına rağmen; Ergene Havzası su toplama rezerv alanlarını ve birinci derece tarım topraklarını zehirleyecek bu girişime, halkımızdan aldığımız güç ile karşı olduğumuzu; hukuki zeminde var olan tüm gücümüzü kullanarak buna karşı mücadele edeceğimizi, basın ve saygıdeğer halkımızın önünde yüksek sesle deklare ediyoruz."

nükleere hayır 2