Uçakta Telefon Kapatma Dönemi Tarih Olacak! Piko-Hücre Geliyor

Uçakta Telefon Kapatma Dönemi Tarih Olacak! Piko-Hücre Geliyor
Uçakta telefonunuzu bundan sonra kapatmak zorunda kalmayacaksınız. 5G kapsama alanı uçağa 'piko-hücre' ismi verilen bir sistemin kurulmasıyla imkanlı hale gelecek. Bu ağ istasyonu aracılığı ile veri bağlantısı, metin mesajları...

Uçakta telefonunuzu bundan sonra kapatmak zorunda kalmayacaksınız. 5G kapsama alanı uçağa 'piko-hücre' ismi verilen bir sistemin kurulmasıyla imkanlı hale gelecek. Bu ağ istasyonu aracılığı ile veri bağlantısı, metin mesajları ve telefon görüşmeleri bir uydu ağı aracılığıyla yerdeki bir mobil ağa gönderilebilecek.

Yüzyılın en büyük icatlarından ve en konforlu ulaşım araçlarından olarak bilinen uçaklarda telefon kullanımına dair katı sınırlamalar mevcut. Buna sebep olarak ise cep telefonu gibi elektromanyetik dalgalarla iletişim sağlayan elektronik cihazların kullanımının uçaklarda yer alan navigasyon ve iletişim sistemlerine doğrudan etkisi olması gösteriliyor.

Avrupa Komisyonu, mobil iletişim mevzuatını en modern standartlara göre uyarlıyor. Sonuç olarak, 5G kapsama alanı uçaklarda da kullanılabilir hale getirilebilir.

Telefonlarını Kapatma Devrine Son

Bu kararla beraber Avrupa Birliği içinde havayolları, uçaklarına en son 5G teknolojisini kurarak yolcuların akıllı telefonlarını ve diğer bağlı cihazlarını tıpkı yerde yaptıkları gibi kullanmalarına izin verecek. Bu sayede yolcular uçağa bindiklerinde telefonlarını kapatmak zorunda kalmayacak.

"PİKO-HÜCRE" SİSTEMİ İLE MÜMKÜN OLACAK

5G kapsama alanı, uçağa "piko-hücre" adı verilen bir sistemin kurulması ile mümkün olacak. Bu ağ istasyonu aracılığıyla, telefon görüşmeleri, metin mesajları ve veri bağlantısı, bir uydu ağı aracılığıyla yerdeki bir mobil ağa gönderilebilecek.

Erişebilir Hale Getirmek İçin Tarih Verildi

Öte yandan komisyon otobüs, otomobil ve diğer ulaşım araçlarında WiFi üzerinde 5 GHz frekanslarını kullanıma açmak istiyor.

Bu kapsamda AB Üye Devletlerinin 5GHz bantlarını karayolu taşımacılığı için erişilebilir hale getirmek için 30 Haziran 2023 tarihine kadar süreleri bulunuyor. Avrupa Birliği içerisinde başlayan bu yeni adım 5G teknolojisinin gelişmesi ile tüm dünyada yayılacaktır.