Ulaş DEMİRAY

Ulaş DEMİRAY

EDİRNE'NİN EN BÜYÜK İLÇESİ ENEZ

ENEZ MEKTUBU

Enez kaymakamı Elif Canan Hanımefendi Enez’den ayrıldı ve yeni görev yeri Vize’de göreve başladı. Enez’e bu son kararname ile bir atama yapılmadı. Muhtemelen eylül-ekim aylarında kura çeken bir kaymakam Enez’e atanacak. Şimdilik Enez Kaymakamlığı’na İpsala’ya yeni atanmış kaymakam Sn. Ekrem Güngör vekaleten, ya da idareten bakıyor.

***

Şu anda İpsala’nın nüfusu 30 bin civarında. Enez’in nüfusu ise bu aylarda 70-80 bin civarında. Üstelik bayram ya da tatil günlerinde bu yoğunluk yarım misli daha artıyor. Elbette ki bu yoğunluk, bu kalabalık daha çok hareket ve daha çok sorun demektir. İpsala’da ise aksine; bu aylarda daha az yoğunluk ve hareket vardır. Enez’de emniyet ve zabıta görevlilerinin izin kullanamayacakları bu dönemde muhtemelen İpsala’da memurlar devlet işleri aksamayacak ölçüde tatil ve izin haklarını kullanmaktadırlar.

***

Neticede söylemek istediğim şu ki, hele bu mevsimde Enez vekaleten yönetilemeyecek kadar önemli bir merkezdir. Eğlence yerlerinin geç saatlere kadar açık olduğu, geç saatlere kadar sahil bölgelerinde yoğun insan ve araç trafiğinin yaşandığı bir kente daha fazla önem verilmesi ve Kaymakamsız bırakılmaması gerekir.

***

Kaldı ki Enez’de İpsala’dan daha fazla olarak başka sorunlar da vardır. Örneğin sahilde yazlığını kiraya verenlerin kimlik bildirme yasasına göre her gün bildirimde bulunmadıkları konusunda önemli örnekler ve endişeler yaşanmaktadır... Üstelik Enez, ne yazık ki son yıllarda bir insan ve su ürünleri kaçakçılığının üssü haline gelmiştir. Sahilde, hatta kumsalda, hatta doğal SİT alanlarında geçen Belediye Başkanı döneminin son zamanlarında, hem de bazı Belediye görevlilerinin başlattığı KONTEYNER ve uyduruk baraka işgalleri bir yılda pıtrak gibi çoğalmıştır.

***

Enez çöplüğü ve hemen bitişiğindeki orman içine dökülen inşaat molozları ile utanç verici bir Enez yaratılmaktadır. Bu sorun ne Enez Kaymakamlığı’nın ne de Enez Belediyesi’nin imkanları ile çözümlenemez. Hatta bu konuya Edirne Valisi’nin el koyması gerekir.

***

Limanın işlevselliği için valimizin gayretleri mutluluk vericidir. Ancak Limanın da, hem de SİT ALANI olmasına rağmen tam bir “Tenekekondu mahallesi” halinde işgal edilmesi, üstelik bu işgalcilere Elektrik ve su hizmetlerinin dahi verilmesi hayretle izlenmektedir. Üstelik gerekli engellemeler yapılmadığı için bu baraka ve konteyner yoğunluğu gitgide hızla artmaktadır. Hatta bunların bazılarının son çıkan imar affından yararlanmak için başvurularının olduğu ve bazılarının bu başvurularının kabul edildiği söylenmektedir.

***

Bu olumsuzluklara Enez-Keşan Yolu’nun sözünü ettiğim nüfus hareketini taşıyamayacak hale gelmiş olmasını, , Lagün Göllerimizin dolmaya devam ederek artık birer göl değil SU BİRİKİNTİSİ haline gelmesini, Enez içinde çeşitli yolsuzluk ve usulsüzlüklerle AKP’li Belediye Başkanı tarafından, tüm ikazlara rağmen kurulan KİLİT TAŞ fabrikasının çevrede yarattığı hem toz hem de gürültü kirliliğini, arıtma tesisinin deşarj kanalının Enez Belediyesi tarafından çözümünün mümkün görülmediğini, Gala Gölü’nün ve çevresinin kirliliğini de ilave etmek gerekir...

***

Bu sorunların pek çoğu İpsala İlçesi’nde görülen sorunlar değildir. Enez’e özgüdür ve bu olumsuzlukları çözme görevi de, yanılmıyorsam merkezi hükümetin, yani onun İlçedeki temsilcisi Kaymakamdır. O nedenle hele bu mevsimde Enez’in kaymakamsız bırakılması, kaymakamlığın vekaleten yönetilmesi doğru bir tercih değildir.

***

Enez “Kapanın elinde kalma” sürecindedir. Beklentimiz torbadan çıkacak bir kaymakam yerine, bu sürece DUR diyecek, daha önce turizm yörelerinde görev yapmış, hatta KAYYUM gibi çalışacak deneyimli, ÖZEL bir Kaymakamın Enez’e atanmasıdır. Enezliler, Enez tamamen elden çıkmadan, doğru bir planlamayı ve uygulamayı beklemektedir. Bu boyutları ile Enez, Bakanlıkça yeni bir değerlendirmeye tabi tutulmalı ve artık Enez’e 2000 nüfuslu bir ilçe gözü ile bakılmaktan vazgeçilmelidir. Tek ölçüt nüfus olmamalıdır. Çünkü Enez; sorunları, özellikleri, imkanları, beklentileri ile Edirne’nin en büyük ilçesidir...

Önceki ve Sonraki Yazılar
Ulaş DEMİRAY Arşivi