KEŞAN SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİR ADIM DAHA...

KEŞAN SOKAK HAYVANLARI İÇİN BİR ADIM DAHA...
Ulaş DEMİRAY'ın köşe yazısı

ENEZ MEKTUBU

12 Haziran pazartesi günü GEMİCİ CENNET PARKI'nda toplanan gençlerin, hayvanseverlerin heyecanı görülmeye değerdi.. O gün orada bugüne kadar bireysel olarak verdikleri emek ve mücadeleyi birleştirerek daha etkin ve daha yararlı olabilmenin temelini attılar.. Konu sokak hayvanlarına çağdaş usullerle ve örgütlü olarak sahip çıkmaktı. Bu amaçla bir dernek kurmak için yola koyuldular.

***

Özellikle Enez’de bu işin zorluğunu yaşayan ve bilenlerdenim.. Bu konuda ENEZ DOĞA-DER Başkanı Selma YILMAZ ve gönüllü bir kaç arkadaşı ile yıllardır verilen mücadelenin en yakın tanıklarından biriyim.. Sahil’de sezon sonunda terk edilen, çevre yerleşim yerlerinden de sorumsuzca getirilip bırakılan köpekler bugün Enez’in en önemli sorunu haline geldi.. Tahminen 1500 sokak köpeği ortalıkta dolaşıyor.. Ne korunabilir, ne beslenebilir.. Buna elbette ki bir kaç hayvanseverin DUR deme şansı yok.. Kaldı ki bu konuda duyarsız Enez Belediyesi elini taşın altına koymaya hiç yanaşmayınca çaresizlik kabusa dönüyor. Sonuçta Halk faturayı hayvanseverlere kesiyor. Belediye sütten çıkmış ak kaşık..

**

Halbuki bu sorun Belediyeler ve hayvanseverlerin oluşturdukları sivil toplum kuruluşları ile birlikte süreç içinde çözümlenebilir. Kaldı ki bu görev tümü ile Belediyelerin görevidir.. 5199 sayılı yasayı okuyan herkes sokak köpeklerinin korunması, kısırlaştırılması, tedavisi, rehabilitasyonu konularının sorumlusunun Belediyeler olduğunu anlar.. Bunu anlamamakta direnen ne yazık ki Enez Belediyesidir ve bu konuda Enez Belediye Başkanı’na şirin görünmek isteyen bir kısım insandır. Tüm köpekleri Derneğin malı sanan, Derneğin bu konuda Devletten maaş ve her türlü yardımı aldığına inanan ,yani bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olan yarı cahillerdir.

***

Keşan Belediyesinin bu konudaki çalışmaları ve gayretleri o günkü toplantıda da takdirle dile getirildi. izledim.. Ben de onlara "sabırlı ve hoşgörülü olmalarını, tek tek köpeklerle uğraşmaktan öte özellikle okullarla iş yaparak ilkokul çocuklarını eğitmelerini, birer militan hayvansever olarak yetiştirmelerini" önerdim. Güzel bir başlangıçtı..

Pek çok duyarlı Belediye bunu başarmış ve sokak hayvanları sorun olmaktan çıkmıştır.. Keşan’da bu konuda eksik olan hayvanseverlerin örgütlenerek Belediyeye omuz vermesinden ibarettir.. İnanıyorum ki, belediye ve kurulacak dernek, birlikte çalışarak bölgenin en donanımlı, en çağdaş, en aktif rehabilitasyon ve tedavi merkezini Keşan’da oluşturacaklardır..

Kim bilir, belki Keşan Belediyesinin himayesinde Enez belediyesi de bundan yararlanır..

Ulaş DEMİRAY / [email protected]