Yapay Zeka İle Hızlı Kanser Teşhisi Mümkün Hale Geliyor!

Yapay Zeka İle Hızlı Kanser Teşhisi Mümkün Hale Geliyor!
Birleşik Krallık'taki doktorlar ve bilim adamları, yapay zekanın yardımıyla hızlı takip edilen kanser tespitinde büyük bir atılım gerçekleştirdi. Guardian'ın bildirdiğine göre, 2020'den beri geliştirilmekte olan yeni yapay...

Birleşik Krallık'taki doktorlar ve bilim adamları, yapay zekanın yardımıyla hızlı takip edilen kanser tespitinde büyük bir atılım gerçekleştirdi. Guardian'ın bildirdiğine göre, 2020'den beri geliştirilmekte olan yeni yapay zeka algoritması, CT taramalarında bulunan anormal büyümelerin kanserli olup olmadığını belirleme araçlarına sahip görünüyor.

yapay-zeka-ile-hizli-kanser-teshisi-mumkun-hale-geliyor

Kanser için yapay zeka hastalığı daha kısa sürede tespit ediyor

Royal Marsden'da klinik onkoloji sicil memuru olan araştırmacı Dr. Benjamin Hunter, "Gelecekte, erken teşhisi iyileştireceğini ve yüksek riskli hastaları vurgulayarak ve onları daha erken müdahaleye kadar hızlandırarak potansiyel olarak kanser tedavisini daha başarılı hale getireceğini umuyoruz" dedi. Yayınlanan bir çalışmada özellikle 500 hastanın akciğerleri analiz edildi. Hunter, "Bu ilk sonuçlara göre, modelimiz kanserli büyük akciğer nodüllerini doğru bir şekilde tanımlıyor gibi görünüyor. Daha sonra, akciğer kanseri riskini doğru bir şekilde tahmin edip edemeyeceğini görmek için teknolojiyi klinikte büyük akciğer nodülleri olan hastalar üzerinde test etmeyi planlıyoruz." dedi.

[embed]

Başarı devam ederse, bu aynı zamanda doktorların tedaviye devam etme konusunda kritik kararlar almaları için gereken süreyi de düzene sokacaktıri. Özellikle çıkış noktasına göre orta riskli büyümelerde işe yarayacaktır. Baş araştırmacı Dr. Richard Lee, "Bu çalışma sayesinde, AI gibi yenilikçi teknolojileri kullanarak hastalığın tespitini hızlandırmak için sınırları zorlamayı umuyoruz. Akciğer kanserine erken teşhis konulan kişilerin, kanseri geç yakalananlara göre 5 yıl yaşama şansı çok daha yüksek." dedi.

yapay-zeka-ile-hizli-kanser-teshisi-mumkun-hale-geliyor

Üç yıl önce Lee, bu çalışmanın hastaların durumlarının belirli davranışsal yönlerini açıklayabilecek hastalardaki küçük değişikliklere de ışık tutacağını açıkladı. "Bu, hastalığın tespitini hızlandırmanın yollarını bulmamızın bir öncelik olduğu anlamına geliyor ve özellikle büyük akciğer nodüllerine odaklanan bir radyomik model geliştiren ilk çalışma olan bu çalışma, bir gün yüksek riskli hastaları belirlemede klinisyenlere destek olabilir." dedi.