50 Yıl Sonra CHP'de Bir İlk! Birinci Sıradan Kim Aday Olacak?

50 Yıl Sonra CHP'de Bir İlk! Birinci Sıradan Kim Aday Olacak?
1973'te ilk kez Antalya'dan milletvekili seçilen Deniz Baykal, 50 yıl boyunca CHP listelerinden 10 kez girdiği milletvekili seçiminde 9 kez kendine birinci sıradan ve 1 kez de ikinci sıradan yer bulmuştu.14 Mayıs'ta yapılacak olan milletvekili...

1973'te ilk kez Antalya'dan milletvekili seçilen Deniz Baykal, 50 yıl boyunca CHP listelerinden 10 kez girdiği milletvekili seçiminde 9 kez kendine birinci sıradan ve 1 kez de ikinci sıradan yer bulmuştu.

14 Mayıs'ta yapılacak olan milletvekili seçimlerinden sonra Antalya'dan 17 milletvekili TBMM'de görev yapacak. 2018 yılında gerçekleştirilen seçimde 5 milletvekili çıkaran CHP'de 109 kişi adaylık başvurusunda bulundu. Ancak bu yıl bir ilk gerçekleşecek...

CHP'nin eski Genel Başkanı Deniz Baykal'ın vefat etmesiyle birlikte 50 yıl sonra ilk kez Baykal'ın bulunmadığı bir listeyle seçime gidilecek.

1968 yılında siyasete atılan Baykal, 1973'te birinci sıradan aday olarak Antalya'dan milletvekili seçilmiş ve Meclis'e girmiş ve ilk yılında Maliye Bakanı olarak görev yapmıştı. 1977 yılında da yine birinci sıradan aday olan Baykal, milletvekili seçilmişti. Bu hükümette de bakanlık görevini yerine getiren Baykal, partinin genel merkezinde farkı görevler yapmıştı.

12 Eylül 1980 yılında yapılan askeri darbenin ardından 5 yıl siyaset yasağı alan Baykal, 1983 yılındaki seçimlere bu nedenle katılamamıştı. CHP'nin o dönem kapatılmasının ardından kurulan Sosyaldemokrat Halkçı Parti (SHP) aracılığıyla 1987 ve 1991 yıllarındaki genel seçimlerde yine Antalya'dan milletvekili seçilmişti.

1992 yılında CHP'nin tekrar açılmasının ardından kurultayda genel başkan olan Baykal, 1995 yılında genel seçimlerde yine CHP'de ilk sırada kendine yer bulmuştu. 1999 yılındaki seçimlerde de bu düzen devam ederken, yüzde 8.71 oyla barajı geçemeyince Meclis'e de girememişti. Ancak 2002, 2007 ve 2011'de tekrar Antalya'dan ilk sırada Meclis'e girmeyi başarmıştı.

2015 yılındaki seçimlerde CHP, farklı seçim bölgelerinde milletvekili adaylarını belirlemek için ön seçim yapmıştı. Ön seçime de katılan Baykal, Niyazi Nefi Kara ile yarışında ikinci olmuştu. Partiye katıldığından bu yana ilk kez ikinci sıradan seçime giren Baykal, yine Meclis'te görev aldı. Ayrıca bu seçimde Meclis'in en yaşlı üyesi olarak 25'inci dönemin ilk oturumunu açmıştı.

Milletvekilliğinin devam ettiği süreçte 2017 yılında hastalanan Baykal, bir süre yoğun bakımda kaldı. 2018 genel seçimleri öncesinde ise Kemal Kılıçdaroğlu, Baykal'ı hastanede ziyaret ederek Antalya'dan yine ilk sıradan adaylık teklif etmişti. Yapılan seçimlerde de memleketinden ilk sırada seçilerek yine Meclis'e gitmişti.

O dönemde sağlık sorunları devam eden Deniz Baykal, seçimden 8 ay kadar sonra yeminini ederek göreve başlamıştı. Bu yıl 11 Şubat'ta hayatını kaybeden Baykal'dan sonra CHP'de kimin Antalya'dan ilk sıradan aday gösterileceği ise büyük merak konusu...