"Aile yapımız sarsılıyor"

"Aile yapımız sarsılıyor"
Boşanma oranlarındaki artışın endişe verici olduğunu söyleyen Saadet Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Şaban Kaya, "Son 10 yılın istatistiklerine baktığımızda evlenme yüzde 7,09 gerilerken, boşanma yüzde 28,9 arttı. Ülkede...

Boşanma oranlarındaki artışın endişe verici olduğunu söyleyen Saadet Partisi Edirne Merkez İlçe Başkanı Şaban Kaya, "Son 10 yılın istatistiklerine baktığımızda evlenme yüzde 7,09 gerilerken, boşanma yüzde 28,9 arttı. Ülkede boşanma oranları düzenli olarak artarken, evlenenlerin oranları ise azalıyor. Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine göre, evlenen çift sayısı yüzde 7,09 gerileyerek geçen yıl itibarıyla 596 bin 459 olurken, 2008 yılında bu rakam 641 bin 973 idi. 2008 yılında 99 bin 663 olan boşanma sayısı, geçen yıl sonu itibarıyla yüzde 28.9 artışla 128 bin 411’e çıktı." dedi.

“Ailede yangın var. Sosyal politikalarımızı revize etmeliyiz”

Aile kurumunun ayakta kalması için bozucu unsurlarla mücadele edilmesi ve ciddi tedbirler alınması gerektiğini söyleyen Şaban Kaya, açıklamasında şunları söyledi; "Günümüzde aile yapısında yaşanan bozulmanın en önemli nedenlerinden biri bireylerin yaşam felsefelerindeki değişim ve aile kurumundan beklentilerin önemli ölçüde değişikliğe uğramasıdır. Bireyler, kendinden başkasını önemsemeyen, kimse için fedakârlık yapmayan ve özgür yaşam sloganının arkasına sığınan sorumsuz kişilere dönüşmüşlerdir. Bu, bireyler için eş, anne, baba yani aile olmanın anlamını yitirmesine neden olmaktadır. Ülkemiz açısından bir değerlendirme yapılacak olursa, geçmişte Batı’da yaygın olarak rastlanan boşanma olayı ve buna paralel artış gösteren nikâhsız birlikte yaşama alışkanlığı gün geçtikçe ülkemizde de artış göstermektedir. Özellikle son dönemlerde televizyon ekranlarında yaygınlık kazanan, nikâhsız birlikte yaşama ve aile içi çarpık ilişkiler, toplumsal ahlaka önemli ölçüde zarar vermektedir. Aile her türlü ahlaki dejenerasyonu önleyen temel bir kurum, ulvi bir kaledir. Ancak ülkemizde ve dünyada yaşanan ahlak buhranı neticesinde aile mefhumu devlette, toplumda, aile içinde ve fertlerde giderek sorun haline dönüşmektedir. Bu minvalde yaşanan sıkıntıların şuurunda bireyden devlete bazı önleyici, rehabilite edici tedbirlerin alınması ve çözümlerin ortaya konulması gerekmektedir."