Almanya'dan Kılıçdaroğlu'nun Vizesiz Seyahat Vaadine Yeşil Işık!

Almanya'dan Kılıçdaroğlu'nun Vizesiz Seyahat Vaadine Yeşil Işık!
Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AB'ye vizesiz seyahat" vaadiyle ilgili olarak Almanya'dan açıklama geldi.AB ile Ankara Masaya Oturursa, Vizesiz Seyahat Başlayacak14 Mayıs'taki seçimlerin yaklaşmasıyla...

Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "AB'ye vizesiz seyahat" vaadiyle ilgili olarak Almanya'dan açıklama geldi.

AB ile Ankara Masaya Oturursa, Vizesiz Seyahat Başlayacak

14 Mayıs'taki seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte Kemal Kılıçdaroğlu, Türklerin AB üyesi bir ülkede iş bulup yerleşebilme hakkı olduğunu vurguladı. Aslında bu hak, tüm AB üyesi ülkeler tarafından yıllardır biliniyor ama Türkiye uygulamadığı için Türkler bu haklardan yararlanamıyorlar.

Turist olarak vizesiz seyahat için de, sadece "pasaportların biyometrik hale gelmesi, belge güvenliği, göç yönetimi, kamu düzeni ve güvenliği, temel haklar ile düzensiz göçmenlerin geri kabulü"nün onayı gerekiyor. Yani, Ankara'nın bunu AB ile oturup imzalaması durumunda, vizesiz seyahat gerçekleşebilecek.

Almanya'dan Yeşil Işık

Kemal Kılıçdaroğlu'nun AB ülkelerine vizesiz seyahat vaadine Almanya'dan açıklama geldi. 14 Mayıs'ta yapılacak seçimler öncesinde, Kılıçdaroğlu'nun sözleri Almanya tarafından neredeyse onaylandı.

Almanya Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı, Türkiye ile AB arasındaki Ortaklık Anlaşması gereği Türk vatandaşlarının AB ülkelerinde işe girebilme hakları olduğunu ve bunun otomatik olarak oturma izni ve aile birleşimini de getirdiğini açıkladı.

Ancak yıllarca AB üyesi ülkeler tarafından engellenen vizesiz seyahat hakkı, Avrupa Adalet Divanı'na açılan davalar sonucunda Türklerin lehine karar verilmesi ile kazanıldı. Bu nedenle tüm AB üyesi ülkeler, AB Adalet Divanı kararlarının, kendi iç hukuklarında yer almasa bile üst bir hukuk olarak uygulanacağını kabul etti.

Ayrımcı Davranılamaz!

Alman Hükümeti Göç ve Uyum Müsteşarlığı ise internet sitesinde bir açıklama yayımlayarak, Türk vatandaşlarına diğer AB üye ülkelerinde farklı ya da ayrımcı davranılamayacağını kaydetti.

Açıklamada, Türk vatandaşlarının AB üyesi ülkelerde çalışma ve ikamet hakkı ile ilgili aşağıdaki maddeler sıralandı:

  • TÜM AB'DE GEÇERLİ OLACAK: Avrupa Birliği Adalet Divanı'nın verdiği kararlar, Avrupa Hukuku'nun bir parçası olduğundan tüm AB üye ülkeler için bağlayıcıdır. Türkiye, AET adı altında ilk ortaklık anlaşmasını imzalayan ülkelerden biridir.
  • ÇALIŞMA VE İKAMET HAKKI: Türk vatandaşları, AB üyesi ülkelerde çalışma hakkına sahiptir ve bu hak otomatik olarak bir ikamet hakkı doğurur. Türk çalışanlar ve aileleri için özel ikamet düzenlemesi hakkı vardır.
  • VİZE TALEP EDİLEMEZ: Türk vatandaşları, Almanya'ya işe girdiğinde veya iş kurduklarını kanıtladıklarında, Ortaklık Anlaşması hükümleri gereği otomatik olarak oturma izni hakkı kazanırlar ve ayrıca oturum izni alma zorunluluğuna tabi tutulamazlar. Yabancılar Dairesi bu konuda takdir yetkisine sahip değildir ve başka türlü bir vize talep edemezler.
  • TÜRKLERE İŞ PİYASASI GARANTİSİ: Ortaklık Konseyi kararları, Türk vatandaşlarının kademeli olarak işgücü piyasasına erişimini garanti eder. Buna göre, bir yıllık kesintisiz çalışmadan sonra aynı işverende çalışmaya devam etme hakkı doğar. Üç yıl boyunca istihdam eden ve sonra aynı iş alanında farklı işverenlerde çalışma hakkı, dört yıllık istihdamdan sonra ise istediği işte çalışma hakkı kazanırlar. Bu seviyeden sonra kazanılan haklar, iş ilişkisi geçici olarak kesilse bile kaybedilmez.
  • AİLE BİREYLERİ DE HAK SAHİBİDİR: AB'de çalışan Türk vatandaşlarının aile bireyleri, üç veya dört yıllık ikamet süresinin ardından AB iş piyasasına erişim hakkı elde ederler. Türk çalışanların çocukları, Almanya'da meslek eğitimi almışsa, Alman işgücü piyasasına sınırsız erişim hakkına sahiptirler.
  • HAKLAR KÖTÜLEŞTİRİLEMEZ: Ayrıca, Ortaklık Konseyi kararlarına göre haklar geriye doğru kötüleştirilemez. Oturma ve çalışma hakkı her zaman Almanya'da "yerleşim için" öne sürülebilir. Ayrıca bu hüküm, çalışamayacak veya emekli olan Türk vatandaşlarının haklarını kaybetmemesini sağlar.