BELEDİYEYLE RÖPORTAJ YAPAMADIK

BELEDİYEYLE RÖPORTAJ YAPAMADIK
Anıl Şenyurt yazdı

Edirne Toplu Ulaşım Sistemi (ETUS) güzergahları tamamıyla değişti. Bazı hatlar kaldırıldı, bazılarında büyük değişiklikler yapıldı. Ayrıca yeni hatlar hizmete başladı.

Yıllardır kullandığı hatlar değişince vatandaşın kafası karıştı. Yeni güzergahlarla birlikte 'aktarmalı ulaşım' hedeflenmiş gibi gözüküyor. Çünkü güzergahları incelediğimizde, bazı bölgelerden Sultan 1. Murat Devlet Hastanesi'ne bile doğrudan ulaşım olmadığını görüyoruz. Devlet hastanesine gitmek için 2 kez ETUS'a binmeniz gerekiyor. Aklıma ilk gelen örnek, Karaağaç - Devlet Hastanesi arası.

Hava sıcak olur, soğuk olur; yaşlısı olur, çocuğu olur. Hastaneye giden genellikle hasta olur. Her semtten, mahalleden en azından hastaneye aktarmasız ulaşım olmalı.

* * *

Henüz yeni güzergahlar aktif olmadan vatandaş büyük tepki gösterdi.

Yeni güzergahların devreye girmesiyle birlikte aksaklıkları hep birlikte gördük.

Yeni olan her şeyde aksaklık olabilir, umarım en kısa sürede sistem sorunsuz bir şekilde işlemeye başlar.

Gerek sosyal medyada yazılanlar gerekse minibüs duraklarında konuşulanlar... Yeni güzergahlar ile ilgili eleştirileri ve şikayetleri okuyoruz, kulak misafiri oluyoruz. Hatta Edirne Jet Haber WhatsApp hattına da bu konuda birçok mesaj geldi.

Neredeyse hiç olumlu bir yorum göremedim.

Duraklarda eskiye nazaran çok daha fazla yığılma oluyor.

Bekleme süreleri arttı.

Minibüsler henüz üçüncü beşinci durakta tıka basa doluyor. Bir yolcunun bineceği yer bile kalmıyor.

Ben bir ETUS kullanıcısı olarak bunları yaşadığım için çok rahat söyleyebiliyorum.

Bugün de 3A güzergahındaki bir minibüse binmek için 28 dakika civarı bekledim. Durakta 10 kişi daha vardı. Herkes bekledi.

Bir vatandaş sosyal medyada duraktaki bilgilendirme ekranının fotoğrafını paylaşmış. 2B numaralı minibüsün gelmesine 26 dakika, 3 numaralı minibüsün gelmesine 35 dakika kaldığı gözüküyor.

Vatandaş neden bu kadar beklemek zorunda?

* * *

Bu köşe yazıma başlığını veren konuya geçelim.

Henüz yeni güzergahlarda yolculuklar başlamadan Edirne Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğüne röportaj talebinde bulundum. Yeni güzergahlar ile ilgili olarak, belediyenin uygun göreceği bir personel ile röportaj yapmak istediğimi belirttim.

Ertesi iş gününde Özel Kalem Müdürlüğü'nden arandım. Ulaşım Hizmetleri Müdürü ile röportaj yapabileceğim bilgisi verildi.

Bunun üzerine Ulaşım Hizmetleri Müdürü'nü aradım. Kendisi teyit alıp bana geri döneceğini söyledi ancak bir geri dönüş olmadı.

Yani röportajı yapamadık.

* * *

Bu röportajda ne soracaktım? Aklımdaki sorulardan bazıları şöyle:

1) Güzergahlarda neden değişiklik yapıldı?

2) Yeni güzergahlar neye göre belirlendi?

3) Bazı hatların kaldırılması veya değiştirilmesi sebebiyle vatandaşın eskiden gittiği bir yere artık tek araçla gitmesi mümkün değil. Nasıl olacak?

4) 3B, 5C ve 7B'nin kaldırılmasıyla ilgili çok şikayet ve tepki var. Alternatifi nedir?

5) Vatandaşlar duraklara dolu gelen ve yolcu alamayan minibüslerden şikayetçi. Bir iyileşme olacak mı?

6) Edirne'de neden özel halk otobüsü yok? En azından en yoğun hatlara veya ana güzergahlara özel halk otobüsü / belediye otobüsü konamaz mı?

* * *

Not: Sanırım 5'inci sorudaki konuda bir iyileşme olmayacak.