Bloomberg'ten Analiz: Erdoğan'ın Yeni Ekonomi Modeli

Bloomberg'ten Analiz: Erdoğan'ın Yeni Ekonomi Modeli
Bloomberg, AKP'nin seçim beyannamesinde önceki yıllarda verilmiş ekonomik vaatlerin büyük ölçüde tekrarlandığını kaydetti. Ayrıca gelecek ayki seçimlerden sonra AKP'nin kazanması durumunda Türkiye'nin nasıl şekilleneceğinin...

Bloomberg, AKP'nin seçim beyannamesinde önceki yıllarda verilmiş ekonomik vaatlerin büyük ölçüde tekrarlandığını kaydetti. Ayrıca gelecek ayki seçimlerden sonra AKP'nin kazanması durumunda Türkiye'nin nasıl şekilleneceğinin hala netleşmediğini belirtti.

Bloomberg, AKP'nin seçim beyannamesinde "iddialı planlar" ve 14 Mayıs seçimlerinden sonra "güçlü bir ekonomi ekibi" kurma taahhüdü olduğunu ifade etti. AKP ayrıca, resmi verilere göre enflasyonu yüzde 50.5'ten tek hanelere indirmeyi ve işsizliği yüzde 7'ye düşürmeyi hedeflediğini açıkladı.

Bloomberg ise konuyla ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

Vizyon, politika ayrıntıları konusunda yetersiz ve 900 milyar dolarlık ekonomi Erdoğan'ın yirmi yıllık iktidarının en zorlu yıllarından birine doğru ilerlerken piyasanın sinirlerini yatıştırması pek olası değil. Yıkıcı depremden iki ay sonra Türkiye, Türk lirası üzerindeki baskı yoğunlaşırken bütçe ve cari işlemler hesabında rekor açıklarla bir enflasyon krizinden çıkıyor.

Bloomberg, AKP'nin seçim beyannamesinin muğlak bir "Yeni Ekonomi Modeli" sunarak ana akım ekonomi politikasından vazgeçen Erdoğan'ın politika değişikliği sinyalleri verdiğini belirtti.

Analizde, AKP'nin seçim beyannamesinin Erdoğan'ın düşünceleri hakkında çok az fikir verdiği ve yatırımcılar için bir dönüm noktası olabilecek seçimler olduğu söylendi. Ayrıca Bloomberg, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili bazı sorunları kabul ettiğini de kaydederek değerlendirmesini tamamladı.