Trakya'daki Yerli Hibrit Ayçiçekleri Sıcaklıktan Daha Az Etkilendi
Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, Balabanlı Mahallesi'nde Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekar alanda yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını ifade etti.
Trakya'nın son zamanların en sıcak yazını yaşadığını belirten Toruk, "Çok kurak bir yıl geçirdiğimiz için ayçiçeğinde bu sene sorunlar yaşıyoruz. Rekoltelerde düşüşler var. Trakya'da ayçiçeği bu durumdan zarar gördü. Dernek olarak biz Trakya Kalkınma Ajansı ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ıslah ettiği çeşitlerle bölgede üretim yapıyoruz. Bir çeşidin bölgesel ıslahının önemini bu sene daha çok gördük." şeklinde konuştu.
Toruk, bu yıl ayçiçeğinde yaşanan durumun çok nadir görülen bir durum olduğunu, Trakya genelinde bazı bölgelerde ayçiçeklerinin hasat edilemeyeceğini dile getirdi.
Aşırı Sıcaklık ve Kuraklığa Karşı Toleranslı
Ülkenin çok sayıda üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını aktaran Toruk, "Trakya'da geliştirilen çeşitlerin bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığa karşı daha toleranslı olduğunu, daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz. Türkiye farklı bölgelerden oluşan bir ülke. Tohumlar geliştirilirken iklim ortalaması göz önüne alınarak geliştiriliyor." dedi.
Çiftçilerin ayçiçeği tohumu seçerken dikkatli olmaları gerektiğinin altını çizen Toruk, "Bu bölgede geliştirilen yerli çeşitlere çiftçilerimiz güvensin çünkü bu çeşitler bölgenin çeşitleri." şeklinde konuştu.
Çiftçi Ersan Araç da 70 dönüm alanda yerli ayçiçeği ekimi yaptığını aktardı.
Ayçiçeği üreticilerin bu sene beklenmedik bir durumla karşılaştığını kaydeden Araç, "Ektiğimiz yerli çeşitte de kayıp oldu ama diğer çeşitlere oranla bizim zararımız daha az. Daha düşük bir kayıp yaşıyoruz. Bu çeşit kuraklığa ve değişen iklime daha çok uyum sağladı. Diğer çeşitler sıcaklara karşı daha çabuk direnç kaybetti ve güzel sonuç alamadılar. Biz daha şanslı olduğumuzu gördük. Bu kötü sezona göre bizim durumumuz kötünün iyisi." ifadelerini kullandı.