CHP Kararını Verdi: 5 Parti Tek Listeden Çıkacak!

CHP Kararını Verdi: 5 Parti Tek Listeden Çıkacak!
Parti merkezinden gelen kulis haberlerine göre, yeni seçim sisteminin sağladığı avantajlar ittifakları casus filmlerini anımsatan taktiklere yöneltiyor!CHP milletvekili listelerinin ne zaman açıklanacağı merak konusu olurken, milletvekili...

Parti merkezinden gelen kulis haberlerine göre, yeni seçim sisteminin sağladığı avantajlar ittifakları casus filmlerini anımsatan taktiklere yöneltiyor!

CHP milletvekili listelerinin ne zaman açıklanacağı merak konusu olurken, milletvekili aday listeleri Yüksek Seçim Kurulu'na (YSK) teslim edilmeden önce, ittifakların ortak liste diplomasisi nefes nefese sürüyor. Liderler düzeyinde de görüşmeler yapılıyor ancak şu ana kadar liste açıklaması yapılmadı. YSK'nin seçim takviminde belirlediği kesin aday listeleri için son gün olan Pazar saat 17:00 olması bekleniyor.

Millet İttifakı'nda da yeni seçim sistemi avantajlarını kullanarak ortak liste çalışmaları hızlandı. CHP lideri ve cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak ortaklarıyla seri görüşmeler yapıyor. Millet İttifakı'nda ortak liste mesaisi, sahur sofralarına kadar uzanıyor ve ilk seçim ortaklığı da dün netleşti.

Beş Parti Tek Listeden Girecek!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, “DEVA Partisi, Demokrat Parti, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi CHP listelerinden seçime girecek” açıklamasını yaptı. “5 parti tek liste” kararı YSK’ye de bildirildi. CHP ile İYİ Parti arasındaki ortak liste çalışmalarında da artık sona yaklaşıldı.

11-12 ilde “fermuar” yöntemine göre yapılan çalışmada, bu illerden 7 ya da 8’inde CHP, 4 ya da 5’inde de İYİ Parti’nin çatı olacağı belirtiliyor. İllerin, her iki partinin de o ildeki oy potansiyeli esas alınarak belirleneceği de öğrenilen detaylar arasında yer alıyor. CHP ile İYİ Parti arasındaki görüşmelerin de sonuçlanmasıyla, Millet İttifakı’nda sadece CHP ve İYİ Parti’nin logoları yer alacak.

Taktikler Aldı Başını Gitti!

Seçim sistemindeki hesaplama yöntemiyle sağlanan avantajlar, ittifakları casus filmlerindeki gibi taktikler uygulamaya yöneltiyor. İttifak ortakları arasındaki müzakere süreçleri büyük bir gizlilik perdesi altında yürütülüyor ve ortak liste çalışılan iller sır gibi saklanıyor. Böylece de rakiplerin son dakika taktik geliştirmelerine imkan verilmemesi amaçlanıyor.

CHP Lideri ve Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu, ittifak ortağı bütün liderlerle görüşmeler yapıyor. Liderlerin görüşme trafiğinin ardından ortak listeyle seçime girilecek il sayısı dün itibarıyla 15'e ulaştı. Özellikle CHP'nin oyunun düşük olduğu bu illerde 5 partinin tek listeden seçimlere katılması formülü öne çıkıyor.

Sarıgül'den Destek Geldi!

CHP ile İYİ Parti arasında da "fermuar" yöntemine göre 11-12 ilde liste ortaklaştırmasına yönelik görüşmeler sürüyor. Kemal Kılıçdaroğlu, destek arayışı kapsamında Türkiye Değişim Partisi Genel Başkanı Mustafa Sarıgül'ü ziyaret etti ve Sarıgül de desteğini açıkladı. DSP Genel Başkanı Önder Aksakal'ı da ziyaret eden Kılıçdaroğlu, Twitter'dan yaptığı açıklamayla Kızılay'ın kan bağışı çağrısına destek verdi.