'DSÖ Avrupa'da Yüzyılın En Kötü Doğal Afeti' Denildi

'DSÖ Avrupa'da Yüzyılın En Kötü Doğal Afeti' Denildi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge tarafından gerçekleştirilen çevrim içi basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremler ve bunların Türkiye ile Suriye'ye etkisi hakkında değerlendirmeler yapıldı.Türkiye...

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Direktörü Hans Kluge tarafından gerçekleştirilen çevrim içi basın toplantısında Kahramanmaraş merkezli depremler ve bunların Türkiye ile Suriye'ye etkisi hakkında değerlendirmeler yapıldı.

Türkiye ve Suriye'de yaşamını yitirenler için başsağlığı dileyen Kluge, DSÖ'nün yardıma ihtiyacı olan herkesin yanında olduğunu ifade etti.

Kluge, şimdiye dek Türkiye'de 31 bin civarında kişinin depremler dolayısıyla yaşamını yitirdiğini ifade ederken yaklaşık 100 bin kişinin de yaralandığını söyledi.

Suriye'de ise yaklaşık 5 bin kişinin hayatını kaybettiğini dile getiren Kluge, bu rakamların artmasının beklendiğini ve Türkiye ile Suriye'de yaklaşık 26 milyon kişinin insani yardıma ihtiyaç duyduğunu aktardı.

Kluge, çok sayıda ortakla beraber çalışarak hayat kurtarmak, yaralıları tedavi etmek ve özellikle birinci derece sağlık sisteminin aksamaması için verilen mücadeleyi desteklediklerini kaydetti.

1 Milyon Kişi Evsiz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığının yanında olduklarını belirten Kluge, "Türkiye'de yaklaşık bir milyon kişi evini kaybetti ve geçici barınaklarda yaşıyor." dedi.

DSÖ'nün, Türkiye ve Suriye'de depremle mücadeleyi desteklemek için 43 milyon dolarlık yardım çağrısı başlattığını anımsatan Kluge, yakın zamanda bu durumun daha iyi değerlendirilmesinin ardından bu rakamın 2 katına çıkmasını beklediğini söyledi.

DSÖ Avrupa Direktörü Kluge, "Şimdi uluslararası toplumun, Türkiye'nin yıllardır diğer uluslara gösterdiği cömertliğin aynısını Türkiye'ye gösterme zamanı. Türkiye, birçoğu Suriye'den olmak üzere, dünyadaki en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor." ifadelerini kullandı.

Kluge, "DSÖ Avrupa'da yüzyılın en kötü doğal afetine tanıklık ediyoruz. Bu depremlerin büyüklüğünü hala öğreniyoruz. Bunun gerçek maliyeti henüz bilinmiyor. İyileşmek, zaman ve olağanüstü bir çaba gerektirecek. Ancak bu ne kadar zaman alırsa alsın DSÖ, Türkiye ve Suriye halkının yanında kararlı bir şekilde yer alacaktır." şeklinde konuştu.