Fiyatları Temelden Etkileyecek Flaş Petrol Kararı!

Fiyatları Temelden Etkileyecek Flaş Petrol Kararı!
Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrolde varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat uygulaması konusunda anlaştı.Ayrıca kararın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği de belirtildi.Görüşmeler...

Avrupa Birliği ülkeleri Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrolde varil başına 60 dolarlık bir tavan fiyat uygulaması konusunda anlaştı.

Ayrıca kararın AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanmasının ardından yürürlüğe gireceği de belirtildi.

Görüşmeler Sonunda Tamamlandı 

Bir süredir G7 ve AB ülkeleri, Rus petrolündeki tavan fiyat uygulaması adına görüşmelerini sürdürüyordu. Hatta öyle ki geçtiğimiz hafta Rusya'dan deniz yoluyla taşınan petrolde varil başına 65-70 dolarlık bir tavan fiyat olacağı konusu gündemdeydi.

Başta Polonya, Litvanya ve Estonya olmak üzere, çok daha düşük bir tavan fiyat uygulanması adına çalışmalar yürütülüyordu.

Yunanistan, Malta ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ise tavan fiyatın çok daha yüksek bir seviyede belirlenmesini istiyordu. Çünkü, bu ülkeler Rus petrolünün taşımasıcılığında rol oynayıp ciddi gelirler sağlıyordu.

Ancak AB komisyonu, üye ülkeler arasında uzlaşmayı sağlamak adına Rusya'dan deniz yoluya taşınan petrolün varil fiyatına 60 dolarlık tavan fiyat uygulaması teklif etti.

Piyasa Fiyatının Yüzde 5 Altında Olacak

Rus petrolüne 60 dolarlık tavan fiyat uygulamasının dışında yeni bir fiyat sınırlama mekanizması da kurulacak. Mekanizma ise Rus petrolünde tavan fiyatın dünya piyasasına kıyasla %5 altında tutulmasını sağlayacak.

Ayrıca uygulanan tavan fiyat, 2 ayda bir tekrar değerlendirilecek. AB tarafından uzlaşılan tavan fiyat uygulamasının ise 5 Aralık'ta yürürlüğe girecek.