Gözler Bugün Açıklanacak FED Tutanaklarında! Altın Fiyatı Nasıl Etkilenecek?

Gözler Bugün Açıklanacak FED Tutanaklarında! Altın Fiyatı Nasıl Etkilenecek?
Hepimizin bildiği üzere Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, devam eden resesyon ve 2008'dekine benzer emlak krizi endişeleri, küresel çapta piyasalarda sert düşüşe neden olmuştu.Makro koşullarda devam eden yüksek enflasyon, bir süredir...

Hepimizin bildiği üzere Rusya-Ukrayna arasındaki savaş, devam eden resesyon ve 2008'dekine benzer emlak krizi endişeleri, küresel çapta piyasalarda sert düşüşe neden olmuştu.

Makro koşullarda devam eden yüksek enflasyon, bir süredir ABD Merkez Bankası'nın faiz artışı uygulamasına sebep oluyor. Ancak ABD'de yaşanan iyimser fiyatlamalar, küresel çapta bir yankıya sebep olurken, gözler bugün açıklanacak olan FED tutanaklarına çevrildi.

Wall Street Borsalarında dün yaşanan ralliyi Asya Pasifik piyasaları takip etti. S&P 500 endeksi dün %1.36 artarak, Eylül ayından bu yana ilk kez 4.000 puanın üzerinde kapandı.

Gerçekleşen rallinin arkasındaki itici güç ise FED üyelerinin faiz artışını yavaşlatacağı söylemleriydi.

Döviz piyasaları ise haftanın ortasında nispeten sakin seyretti. Doların durgunlaşması, altın fiyatlarının güç kazanmasında etkili oldu.

Altın Fiyatı Ne Durumda?

Bir önceki gün 1.041 TL'den kapanış yapan gram altın, güne yükselişle başladı. Sabah saatlerinde %0.3'lük bir artışla 1.044 TL'den işlem gören gram altın, bu yazının yazıldığı dakikalarda 1.040 TL seviyesinde.

Öte yandan çeyrek altın fiyatı 1.722 TL'den işlem görürken, ons altın fiyatı, 1.738,44 dolar seviyesinde.

FED'in agresif tutumu, altın fiyatlarında düşüşe neden olduğundan, bu tutumun sakinleştirilmesi altında kısa süreli de olsa bir ralliye neden olabilir. Daha düşük oranda faiz artışı, altına olan cazibeyi artırabilir.

Piyasa 50 Baz Puanlık Artış Öngörüyor 

Devam eden resesyon endişeleri ve enflasyon, analistlere göre piyasalarda belirsizliğe neden olmaya devam ediyor. Bu kapsamda bugün yayımlanacak olan FED tutanakları, yatırımcıların odağında yer alıyor.

Analistlerin ve piyasanın beklentisi, FED'in Aralık ayı toplantısında %75 ihtimalle 50 baz puanlık bir artış yapacağı yönünde. %25'lik kesim ise 75 baz puanlık artış yapacağını düşünüyor. Şubat ayındaki toplantıda ise 50 baz puanlık bir artış beklentisi hakim.