Igad, Sudan'a Barış Gücü Göndermeyi Önerdi

Igad, Sudan'a Barış Gücü Göndermeyi Önerdi
IGAD tarafından Sudan'daki sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garanti altına alınması için ülkeye barış gücü askeri gönderme fikrini gündeme getirdi.

Doğu Afrika bloku Hükümetler Arası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD), Sudan krizinin çözümü için kurduğu, Etiyopya, Somali, Güney Sudan ve Kenya'dan oluşan 4 ülkeli grup, Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da toplandı.

Kenya Devlet Başkanı William Ruto ve Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed'in katıldığı toplantının ardından yapılan açıklamada, çatışmadaki insan hakları ihlalleri kınanırken, Sudan ordusunun toplantıya temsilci göndermemesinin üzüntüyle karşılandığı belirtildi.

Açıklamada, sivillerin korunması ve insani yardım geçişinin garanti altına alınması için Doğu Afrika İhtiyat Kuvvetleri'nin (EASF) ülkeye gönderilmesi fikrinin tartışılması için zirve yapılması kararı alındı.

Öte yandan açıklamada, ABD, Suudi Arabistan ve Mısır gibi ülkelerin diplomatik çabaları takdir edildi.

Sudan Hükümeti'nin IGAD'a Karşı Tavrı Nasıl?

Sudan hükümeti daha önce IGAD'ın ülkedeki krizi çözme girişimini memnuniyetle karşıladığını ancak Kenya'nın krize yönelik yaklaşımından ötürü liderliğini kabul etmediğini ifade etti.

Sudan ordusu, bir zamanlar desteklediği ancak bağımsız ve paralel bir ordu gibi davranması sebebi ile tehdit olarak gördüğü Hızlı Destek Kuvvetlerinin (HDK), 2 sene içerisinde tamamen orduya entegresini istemişti.

HDK'nin ise sivil bir hükümetin ardından yaklaşık 10 yıla yayılan bir süreçte bunu kabul edebileceğini açıklamasıyla başlayan söz savaşı ve gerginlik, 15 Nisan sabahı taraflar arasında başkent Hartum ve çeşitli şehirlerde silahlı çatışmaya dönüşmüştü.

Sudan Sağlık Bakanlığı ve Birleşmiş Milletlerin son rakamlarına göre, çatışmalarda 3 binden fazla kişi hayatını kaybetti ve on binlerce kişi yaralandı ayrıca ülke içinde ve dışında 2,5 milyondan fazla kişi yerinden edildi.