Kürtaj Hakkı ile İlgili Flaş Karar! Kürtaj Hakkı İçin Düzenlemeye Gidildi

Kürtaj Hakkı ile İlgili Flaş Karar! Kürtaj Hakkı İçin Düzenlemeye Gidildi
ABD’de geçtiğimiz gün ülke siyaseti açısından kritik öneme sahip Kongre ara seçimleri başladı. Ara Seçimler başkanın dört senelik görev döneminin tam ortasına denk geldiği için ‘ara seçimler’ ismini alıyor.Ara seçimlerde,...

ABD’de geçtiğimiz gün ülke siyaseti açısından kritik öneme sahip Kongre ara seçimleri başladı. Ara Seçimler başkanın dört senelik görev döneminin tam ortasına denk geldiği için ‘ara seçimler’ ismini alıyor.

Ara seçimlerde, ABD Kongresi’nin alt ve üst kanatları olan Temsilciler Meclisi ile Senato’nun üyeleri belirleniyor. 50 eyaletin altı senelik görev süresi için seçilen iki senatörü bulunuyor. Her ara seçimde Senato üyelerinin üçte biri ile iki sene hizmet veren Temsilciler Meclisi üyelerinin tamamı seçiliyor. ABD'deki kritik ara seçim sayımları devam ederken önemli bir gelişme yaşandı.

Seçmenin kürtaj hakkı üzerine oy kullandığı beş eyalette, kürtaj hakkı korumaya alındı.

The Hill’in haberine göre Michigan, Vermont ve California'da seçmenler kürtaj hakkının eyalet yasalarında koruma altına alınmasını istedi.

Cumhuriyetçi Parti’nin geleneksel olarak desteklendiği Kentucky ve Montana'da da seçmenler kürtaja erişimi kısıtlayacak düzenlemeleri kabul etmedi.

ABD’de Yüksek Mahkeme’nin kürtaj hakkını federal kapsamda koruyan Roe v. Wade kararından dönmesiyle eyaletlerin kürtaj hakkını tartışmaya açması gerilim yaratmıştı.

Ağustos'a Kansas'da yapılan bir seçimle de eyalet yönetiminin kürtaja erişimi kısıtlayabileceği düzenleme reddedilmişti.

ABD’de Kongredeki dengelerin ortaya çıkacağı ara seçimler öncesi kampanya döneminde kürtaj hakkı en kritik konulardan biri haline gelmişti. Demokrat adaylar, kürtaj hakkını savunduklarını ön plana çıkarmıştı.

Türkiye'de Kürtaj Hakkı Nasıl?

Türkiye'de istenmeyen gebeliğe son vermek için gebeliğin ilk 10 haftasında, herhangi bir sağlık sorununuz olmasa da kürtaj yaptırma hakkı bulunuyor. Kadınların medeni durumu her ne olursa olsun kürtaj hakkından faydalanabiliyorlar. Evli olmaları durumunda eşlerinin imzasına ihtiyaç duyuluyor.

Türkiye'de 2827 sayılı Nüfus Planlaması Hakkında Kanun ile doğum kontrol ve kürtaj hakları güvence altına alınmıştır.