Orta Asya-körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Zirvesi Gerçekleştirildi

Orta Asya-körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Zirvesi Gerçekleştirildi
Suudi Arabistan Cidde'de toplanan "Orta Asya-Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi Zirvesi'nde çeşitli alanlarda yeni ufuklara dönük ortaklık çabalarının altı çizildi.

Zirve'de çalışmaların tamamlamasından sonra ortak bildiri yayımlandı.

Bildiride, yatırım imkanları ve karşılıklı ticaretin artırılması ve çeşitli alanlarda yeni ufuklara dönük ortaklık çabaları vurgulandı.

İslam'a karşı nefret ve etnik ayrımcılık konusunda artan söylemlere dikkat çekilen bildiride, İslami sembollere ve Müslüman azınlıklara yönelik şiddet eylemlerine karşı endişeler kaydedildi.

Katılımcıların, toplantıda "siyasi ve güvenlik diyaloğu ile ekonomik ve yatırım işbirliği dahil olmak üzere çeşitli alanlarda yeni ufuklara yönelik stratejik ve siyasi diyaloğu teşvik etmenin önemine dikkat çektikleri" ifade edildi.

Çevre Zirvesi'nin Desteklendiği Aktarıldı

World Expo 2030'a ev sahipliği için Suudi Arabistan'ın adaylığına destek verildiği belirtilen bildiride, ayrıca, Birleşik Arap Emirlikleri'nde bu yıl yapılacak olan 28. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı "COP28" Çevre Zirvesi'nin desteklendiği belirtildi.

Bölgesel ve uluslararası konulara dair "nükleer silahlara sahip ülkeler arasındaki nükleer karşılaşma tehlikesinin artış gösterdiğine" dikkat çekilen bildiride, nükleer silahların kullanımına izin verilmemesi gerektiğini belirtildi.

Bildiride bir sonraki zirve toplantısının 2025'te Özbekistan'ın Semerkant kentinde yapılmasına karar verildiği ifade edildi.