Ağırnaslı Mimar Sinan Edirne'de Anılıyor

Ağırnaslı  Mimar Sinan Edirne'de Anılıyor
Tevazuda "fakir", alçak gönüllülükte "hakir" olduğunu gösteren, kitabelere ismi yerine "El fakir-ül hakir" veya güçsüz karınca manasındaki "mur-ı natuvan" mahlaslarını kullanan Mimar Sinan, sanatının yanı sıra karakteriyle...

Tevazuda "fakir", alçak gönüllülükte "hakir" olduğunu gösteren, kitabelere ismi yerine "El fakir-ül hakir" veya güçsüz karınca manasındaki "mur-ı natuvan" mahlaslarını kullanan Mimar Sinan, sanatının yanı sıra karakteriyle de gönüllerin asırlardır başmimarı oldu. Selimiye Camisi ile asırlardır kendine hayran bırakan, nice mühendise, mimara dudak ısırtan Osmanlı'nın başmimarı Sinan'ın adı, Edirne'de imzasını attığı 13 eserle yüzyıllardır yaşıyor.

Anadolu'nun dört bir yanı hariç Mekke, Medine, Sofya, Halep, Budin'de de sanatını konuşturan Mimar Sinan, mütevazılığın da başmimarı olarak tanınıyor.

Edirne'de yer alan Selimiye, Taşlık, Defterdar Mustafa Paşa camileri, Adalet Kasrı, Yalnızgöz ve Kanuni köprüleri, Rüstem Paşa Kervansarayı, Selimiye Külliyesi, Ali Paşa Çarşısı, Sokullu Hamamı, 2. Selim Darülhadisi, Darülkurra, Taşlımüsellim Su yollarındaki mührü ile asırlardır hayır ve duayla anılmasına vesile oluyor.

Edirne'de 13 Mimar Sinan Eseri

Mimar Sinan eserleri arasında; Selimiye Cami, Ali Paşa Çarşısı, Yalnızgöz Köprüsü, Sokullu Mehmet Paşa Hamamı, Adalet Kasrı, Kanuni Köprüsü, Sultan Selim Külliyesi, Sultan II. Selim Darülhadisi, Sultan II. Selim Darülkurrası, Sultan II. Selim Mektebi de yer alıyor.