ÇED süreci iptal edilen tesis mühürlendi

ÇED süreci iptal edilen tesis mühürlendi
Edirne içme suyu arıtma tesisine yakın alanda kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisi kurmak isteyen firmaya karşı başlatılan itirazların ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, projenin kamu sağlığı yönünden uygun...

Edirne içme suyu arıtma tesisine yakın alanda kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisi kurmak isteyen firmaya karşı başlatılan itirazların ardından, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, projenin kamu sağlığı yönünden uygun olmadığına karar verdi. ÇED sürecini iptal edilen tesis, Edirne Belediyesi tarafından mühürlendi.

İki hafta önce duyurusu yapılan tesis için Edirne Kent Konseyi ve Çevre Gönüllüleri Derneği itiraz dilekçeleri vermişti. Kurşun kırma, eleme ve yıkama tesisinin yapılacağı alanın yakınında içme suyu arıtma tesisi bulunuyordu. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 15 Mart 2021 tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci iptal edilen kurşun madeni kırma, eleme ve yıkama tesisi 16 Mart 2021 tarihinde Edirne Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi.

Kentlilerin yerel yönetim ile birlikte gösterdiği tepki sonrasında bakanlığın geri adım atmasının, kentlilerin örgütlenme başarısının bir göstergesi olduğunu belirten Edirne Kent Konseyi Yürütme Kurulu, yaptığı açıklamada, "Asıl olan, bu tür projeleri, adında 'Çevre' ve 'Şehircilik' olan bakanlığın kabul etmemesidir. Yurttaşların verdiği vergiler ile makamlara oturanların, yurttaşların yaşam haklarına aykırı sermaye projelerini kabul etmesi ilk yanlıştır. Süreçte etkin olan ve katkı sunan tüm kurum ve kişiler olarak hepimiz, hepimize teşekkür etmeliyiz. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne de bu duyarlılığı için teşekkür ederken; benzeri çalışmaları da iptal etmesini ve ayrıca kurşun kırma, eleme ve yıkama sunum dosyasını kabul eden görevliye bir yaptırım uygulanmasını bekliyoruz." ifadelerine yer verdi.

Fotoğraf: Edirne içme suyu arıtma tesisi