EDS'ler için Belediye Meclisinden onay çıktı

EDS'ler için Belediye Meclisinden onay çıktı
Edirne Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında düzenlendi. Toplantının gündem maddeleri arasında yer alan elektronik denetleme sistemlerinin yeniden aktif hale getirilmesiyle...

Edirne Belediye Meclisi Şubat Ayı Olağan Toplantısı, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ın başkanlığında düzenlendi. Toplantının gündem maddeleri arasında yer alan elektronik denetleme sistemlerinin yeniden aktif hale getirilmesiyle ilgili madde Belediye Meclisinde görüşülerek AK Parti ve MHP grubunun ret oylarına karşı CHP ve İYİ Parti oylarıyla kabul edildi. Buna göre Edirne İl Emniyet Müdürlüğü ile Edirne Belediyesi arasında ön protokol ve nihai protokol imzalanması için Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'a yetki verildi.

Kabul edilen gündem maddesi şu şekilde: "Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) yeniden aktif hale getirilmesi; 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun Ek 16. maddesinin Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların 6. maddesinin 8. fıkrası ve 9. maddesi (3). fıkrası gereği Edirne İl Emniyet Müdürlüğü İle Belediye Başkanlığımız arasında ön protokol ve nihai protokol imzalanması için Edirne Belediye Başkanı Recep GÜRKAN’a yetki verilmesi, mevcut kurulu bulunan ve ilave kurulacak Elektronik Denetleme Sistemlerinin (EDS) 10 yıl süre ile bakım ve işletilmesi işinin ihale işlemlerini yürütmek üzere 2886 sayılı Devlet İhale Kanununa göre Belediye Encümenine yetki verilmesi ile ilgili Ulaşım Hizmetleri Müdürlüğünün 31.01.2020 tarih ve E.525465 sayılı yazısı."

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, oylamaya geçmeden önce yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin aşağı yukarı bütün şehirlerinde 2014 yılında elektronik denetleme sistemleriyle ilgili bir uygulama başlatıldı. Bu zaman zaman tepkilere yol açtı, zaman zaman takdir edildi. Edirne'de bu sistem 2016 yılı Nisan ayı itibarıyla faaliyete geçti, 4 ay çalıştıktan sonra hain darbe girişiminden sonra Sayın Bakan'ın açıklamasıyla durduruldu. O günden bu yana çok kısa bir süre, 15 gün kadar çalıştıktan sonra tekrar kapatıldı. Aşağı yukarı Türkiye'deki sistemlerin yüzde 90'ı öncelikle can ve mal emniyetini sağlamak amacıyla çalışmaya başladı. Bizim gibi yüzde 10 civarında halihazırda bu sistemi çalıştırmayanlar var. Buna bazen 'para kazanma mı?' diye bakılıyor, bazen tepki gösteriliyor ama sonuç itibarıyla baktığımızda buradaki amaç para kazanmaktan ziyade para cezalarının caydırıcılığını kullanarak trafik kurallarının düzenli uygulanmasını sağlamak. Bir örnek vermek istiyorum; bu sistem kurulmadan önce Edirne'de Sigorta İl Müdürlüğü ile Sanayi Sitesi arasında her yıl en az 2 tane ölümlü kaza meydana geliyordu, birçok yaralamalı ve maddi hasarlı kaza meydana geliyordu. Bu sistemin kurulmasıyla beraber ölümlü kaza oranı sıfıra düştü, yaralamalı kazalar yüzde 50 oranında azaldı. Kuralın uygulanması, kurala uyanları rahatsız etmez. Burada birisi rahatsız oluyorsa kusura bakmasın demek ki ya kurala uymak istemiyor ya da kuralsızlığı tarz olarak seçmiş. 2016 Ağustos'undan bu yana EDS'ler, radarlar çalışmıyor ama hala sanayinin oradaki kule radarın yanından geçen sürücüler yavaşlayarak geçiyor. Demek ki doğru bir iş bu..." diye konuştu.

"Ben de ceza yedim"

Kendisinin hiç rahatsızlığı olmadığını belirten Gürkan, "Ben de o dönemde bir kez ceza ödedim. Ben de girmişim 55-56 ile; kuralı bozmuşum, ödedim. Ödeyeceğiz." dedi.