Eski Cami'de 6 Asırdır Aynı Gelenek Sürdürülüyor
Osmanlı döneminde, Edirne'de padişahların Eski Cami'de kılıç kuşanarak tahta çıkış geleneği, cuma ve bayram hutbelerinin kılıç kuşanarak okutulmasıyla sürdürülüyor.
Kılıçla hutbeye çıkma geleneğinin başlangıç tarihi kaynaklarda net olarak belirtilmese de rivayete göre Hz. Ömer'in bu geleneği uyguladığı belirtiliyor. Bir şehir savaşla alındıktan sonra şehrin büyük camisinde kılıçla hutbe okutmanın, oranın fethedildiği anlamına geldiği aktarılıyor.
Eski Cami Müezzini İsmail Şen, Osmanlı mirası olan kılıçla hutbe geleneğini sürdürmenin ve Eski Cami'de görev yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi.
Şen, cuma ve bayram hutbelerinde minbere çıkan imamın duasını sol eline aldığı kılıçla okuduğunu aktardı.
Padişahların tahta çıkma törenlerinin cuma günleri camide yapıldığını ve ilk hutbeyi de kılıçla okuduklarını söyleyen Şen, şu ifadelere yer verdi:
"Osmanlı'dan bu yana bu gelenek sürdürülüyor. Aynı zamanda kılıç, Peygamber Efendimizin sünnetidir. Hem sünneti yerine getirmek hem de serhad şehri Edirne'mizde padişahların kılıç kuşanma geleneğini sürdürmek için cuma ve bayram namazlarında hutbeye kılıçla çıkıyoruz. Allah bize nasip etti Hacı Bayram Veli'nin görev yaptığı camide bu görevi ifa etmek çok mutluluk verici. Bu ağır görevi elimizden geldiğince yapmak için gayret gösteriyoruz."