Gürkan: Basına yansıdığı gibi mülteci akını yok

Gürkan: Basına yansıdığı gibi mülteci akını yok
Yunanistan sınırına dayanan mültecilerle ilgili yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basına yansıdığı gibi Edirne'ye bir mülteci akını olmadığı belirterek, "Son günlerde, Edirne'de...

Yunanistan sınırına dayanan mültecilerle ilgili yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, basına yansıdığı gibi Edirne'ye bir mülteci akını olmadığı belirterek, "Son günlerde, Edirne'de mülteci akını var diye, tur operatörlerinin Edirne'ye olan turlarını iptal ettiklerine dair kesinleşmemiş bilgiler geliyor. Tur operatörlerine şunu söylemek isterim; Edirne'nin içerisinde öyle basına yansıdığı gibi bir mülteci akını yok. İnsani yaşam koşulları azami ölçüde sağlanıyor, yaşamlarını Pazarkule Sınır Kapısı'nda devam ettiriyorlar." dedi.

Mültecilerin Avrupa'ya gitme çabalarının Edirne'ye kadar dayandığını ve ülkemizin farklı noktalarında yaşayan mültecilerin Edirne'de toplanmasına neden olduğunu belirten Belediye Başkanı Gürkan, "Kamuoyunda bir tartışma var; Yunanistan'a geçtiği açıklanan mülteci sayısı doğru mudur, değil midir? Yunanistan ile 200 kilometrelik sınır hattı oluşturan Meriç Nehri hattı boyunca karakol birliklerimiz var. İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu'nun en son 146 bin olarak açıkladığı rakamın doğru olduğunu ben de biliyorum. Geri itilenler var. Yunanistan'ın mültecilere karşı hiç yakışmayan davranışlarını görüyoruz. Üzerinde bir iç çamaşırı hariç her şeylerini alarak, bazen de şiddet kullanarak, vücutlarında darp izleriyle geri itildiğine hepiniz şahit oldunuz. Bu konuda sosyal mecralarda dolaşan birçok video var. AB'nin de bu anlamda çok büyük sorumluluğu var. Türkiye yıllardır 4 milyona yakın mülteciye ev sahipliği yapıyor, kendi öz kaynaklarını bu iş için ciddi şekilde harcıyor. Mülteci yükünü sadece Türkiye'nin üzerine bırakarak ne AB ne de diğer ülkelerin kendilerini sorumsuz kabul etmeleri insan hakları ve mültecilik hukuku açısından da kabul edilebilir bir durum değil." diye konuştu.

Düzenlediği basın toplantısında tur operatörlerine de seslenen Gürkan, "Son birkaç gündür, Edirne'de mülteci akını var diye, tur operatörlerinin Edirne'ye olan turlarını iptal ettikleri şeklinde henüz kesinleşmemiş bilgiler geliyor. Tüm tur operatörlerine şunu söylemek isterim; mülteciler sadece Pazarkule Sınır Kapısı'nın olduğu yerleşim yerinin dışındaki alanda yaşamlarını sürdürüyorlar. Tabi ki devlet her türlü ihtiyaçlarını karşılamak için olağanüstü bir çaba sarf ediyor. Edirneli vatandaşlarımız mültecilere her türlü insani yardımı yapıyorlar. Türkiye'den gelen tüm yardımlar AFAD koordinasyonuyla ulaştırılıyor. Tur operatörlerine şunu söylemek isterim; Edirne'nin içerisinde öyle basına yansıdığı gibi bir mülteci akını yok, hareketliliği yok. İnsani yaşam koşulları azami ölçüde sağlanarak, yaşamlarını Pazarkule Sınır Kapısı'nda devam ettiriyorlar." dedi.