Hıdırlık Tabya, Balkan Tarihi Müzesi olarak açılıyor

Hıdırlık Tabya, Balkan Tarihi Müzesi olarak açılıyor
Balkan Savaşları'nda Edirne savunmasının önemli alanlarından biri olan Hıdırlık Tabya, gerçekleştirilen çalışmaların ardından Balkan Tarihi Müzesi olarak açılıyor.Edirne'de kent merkezine yakın mesafede bulunan Hıdırlık...

Balkan Savaşları'nda Edirne savunmasının önemli alanlarından biri olan Hıdırlık Tabya, gerçekleştirilen çalışmaların ardından Balkan Tarihi Müzesi olarak açılıyor.

Edirne'de kent merkezine yakın mesafede bulunan Hıdırlık Tabya'daki restorasyon çalışmaları ilk olarak 2012 yılında başlamıştı. 2015'de tamamlanan ilk aşama çalışmalarının ardından Hıdırlık Tabya'nın müze olarak hizmete açılması için çalışmalara başlanmıştı. Daha önce 25 Kasım 2019'da açılması planlanan Balkan Tarihi Müzesi için çalışmaların devam etmesi üzerine açılış tarihi ertelenmişti. Hıdırlık Tabya'da 30 Aralık 2021 Perşembe günü Balkan Tarihi Müzesi ziyarete açılacak.

Yapının restorasyon sonrası kullanım amacı; Türklerin Rumeli’ye geçişi ile gerçekleşen Edirne’nin 1361 yılındaki fethinden 1913 yılındaki Balkan Savaşı sonrasına kadar Türklerin Balkanlar’daki 600 yıllık tarihini anlatan “Balkan Tarihi Müzesi” olarak belirlendi. 1912-1913 Balkan Savaşlarındaki Edirne savunmasının simge mekanı kabul edilen Hıdırlık Tabya’nın Balkan Savaşları’nın 100. yılı anısına aslına uygun restorasyonu 2015 yılında tamamlandı. Restorasyon sonrası alanın tekrar atıl durumda kalmaması için “Edirne Balkan Tarihi Müzesi” olarak işlevlendirilmesine karar verildi.

Müzeye dönüştürülen Hıdırlık Tabya'nın karargah binasında farklı odalarda farklı temalarda ses, video ve grafiklerle anlatımlar gerçekleşecek. Osmanlı'nın Balkanlar'daki 600 yıllık hakimiyetinin anlatılacağı Balkan Tarihi Müzesi'nde ziyaretçiler müzeyi gezdikten sonra, açık alandaki seyir terasından Edirne manzarasını seyredebilecek.

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy açılış için Edirne'ye gelecek ve 30 Aralık 2021 Perşembe günü düzenlenecek açılış programına katılacak.

HIDIRLIK TABYASI HAKKINDA

1800 metreyi bulan çevresiyle Edirne'deki en büyük tabya unvanına sahip Hıdırlık Tabyası, Balkan Savaşları'nda kentin savunmasındaki en önemli alanlardan biri oldu. Tabya; nizamiye ana giriş binası, koğuş binası, topçu odaları, top mevzisi, hendek ve avludan oluşuyor.