'Kentimize yakışmayan ziyaret'

'Kentimize yakışmayan ziyaret'
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk mafya ve organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'yı makamında ağırladı. Belediye Başkanı Gürkan, 1927'de Fransız fotoğrafçının çektiği orijinal Atatürk portresini Çakıcı'ya...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Türk mafya ve organize suç örgütü lideri Alaattin Çakıcı'yı makamında ağırladı. Belediye Başkanı Gürkan, 1927'de Fransız fotoğrafçının çektiği orijinal Atatürk portresini Çakıcı'ya hediye etti. Ziyarete ilişkin fotoğrafları sosyal medya hesabından paylaşan Gürkan'a tepkiler geldi. Bir tepki de Edirne'deki 13 kurumun ortak açıklamasıyla geldi.

Büro İş Sendikası Edirne Şubesi, Edirne Kent Konseyi, Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği, Edirne Kadın Danışma Merkezi Derneği, Eğitim İş Sendikası Edirne Şubesi, Genel Sağlık-İş İl Temsilciliği, KESK Şubeler Platformu, TMMOB Harita Kadastro Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, İnşaat Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, Jeoloji Mühendisleri Odası Edirne Temsilciliği, Trakya Gazeteciler Derneği, Edirne Tabip Odası, Edirne Öğrenci Velileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği konuyla ilgili ortak açıklama yaptı. Ortak açıklama yapan 13 kurum, Belediye Başkanı Gürkan'ın bu davranışını kınadı.

Açıklamada; dünyada ve ülke kamuoyunda Alaattin Çakıcı'nın Türk mafya babası ve organize suç örgütü lideri olarak tanındığı, bu nedenle suçunun sabit olduğu ve kanunlara göre ceza aldığı belirtilirken, "Hal böyle iken Belediye Başkanımız Sayın Recep Gürkan'ın bu şahsı Belediye Başkanı makamında ağırlaması ve kendisine Atatürk Resmi ile Nutuk vermesi anlaşılır bir durum değildir." denildi. Açıklamanın devamında şunlara yer verildi:

"Herkes, her kişi ile dostluklar veya ilişkiler kurabilir. Bu normaldir ve kişisel özgürlük alanıdır. Ancak suçu sabitleşmiş ve dünya üzerinde suç örgütü lideri olduğu kanıtlanmış bir kişinin Sayın Başkan tarafından makamında ağırlanması, anlaşılması ve savunulması kolay olmayan bir durumu ortaya çıkarmıştır. Çünkü Belediye makamı başkanların kişisel dostluklarını gösterme makamı değildir. Belediye; kentin ortak hizmet alanıdır ve kamusal bir yerdir. Bu tür bir dostane ziyaret(!) tarihi ve doğal zenginliklerle dolu olan kentimizin özel mekanlarında yapılabilirdi.

Kentimizin Belediye binası içinde bulunan ‘Atatürk Evi’ de herkese açıktır ve herkes ziyaret edebilir. Ancak bu anlamlı odayı her ziyaret edeni ağırlamak ve önemli armağanlar vermek Belediye Başkanlığı makamının görevi değildir. Hele hiçbir makamı, mevkii ve etiketi olmayan, aksine cezasını çekmiş bile olsa olumsuz örnek olan ‘mafya, organize suç örgüt lideri’ gibi namı olan bir kişinin ortak alanımız, temsil makamımız olan Belediye Başkanlığı makamında ve Atatürk Evi’nde ağırlanmasını anlayamıyoruz.

Atatürk ilkelerine sadık, çağdaş, cumhuriyetçi, suç işlenme oranı en alt seviyelerde olan, yasalara uymada olumlu değerlerle anılan kentimizde bu kültürü koruma amacı ile oy almış Belediye Başkanı Sayın Recep Gürkan, birilerini veya bazı makamları sevindirmiş olsa bile kentliler olarak bizleri üzmüştür. Bu davranışı kınadığımızı kamuoyuna saygı ile duyururuz."

'Yakın dost' vurgusu

Alaattin Çakıcı'nın Twitter hesabından da ziyarete ilişkin şu açıklama yapılmıştı: "Alaattin Çakıcı, yakın dostu olan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan'ı makamında ziyaret etmiştir. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 1927 yılında Fransız fotoğrafçının çektiği resmin aslını Alaattin Çakıcı'ya hediye etmiştir."