Kırklareli, Trakya, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Yalova... Uygurlar İçin Tek Yürek Oldular!

Kırklareli, Trakya, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Yalova... Uygurlar İçin Tek Yürek Oldular!
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne uygulanan politika, Trakya da dahil olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda şehrinde protesto edildi.'Bu Resmen Soykırım'İHH İnsanı Yardım Vakfı öncülüğünde Trakya'da toplanan sivil toplum...

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne uygulanan politika, Trakya da dahil olmak üzere Türkiye'nin çok sayıda şehrinde protesto edildi.

'Bu Resmen Soykırım'

İHH İnsanı Yardım Vakfı öncülüğünde Trakya'da toplanan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ne yönelik uygulanan politikalarına tepki gösterdi. Edirne'nin Eski Cami'si önünde toplanan grup adına açıklama yapan Taha Dursunoğlu, Çin'in 2017'den beri 1200'den fazla toplama kampında 3 milyon kişiyi zorla alıkoyduklarını ileri sürdü.

Çin'de uygulanan bu zulmün bir tür soykırım olduğunu söyleyen Dursunoğlu, 'Doğu Türkistanlılar, inanmadıkları Çin Komünist Partisi ideolojisinin söylevlerini, marş ve şiirlerini ezberlemek zorunda bırakılıyor. Sanki bir dinmiş gibi Çin Komünist Partisi'nin liderine tazime zorlanıyor' dedi.

3 Milyon Uygur Hürriyetinden Yoksun Bırakıldı

Öte yandan Çin'in yaşattığı bu zulme karşı uluslararası kamuoyunu farkındalığa çağıran Dursunoğlu, şu ifadeleri kaydetti:

Doğu Türkistan, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta. 2016'dan buyana 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu. Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır.

Çin'in Uygur bölgesinde uyguladığı terörle savaş ve güvenlik merkezli politikaları Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarından sıyrılmış ve 'terbiye edilmiş' makul vatandaşlar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmektedir.

Son olarak protestolar sadece Trakya değil; Kırklareli, Bilecik, Kütahya, Eskişehir ve Yalova'da da gerçekleştirildi. Yine İHH İnsanı Yardım Vakfı öncülüğünde başlatılan protestolara katılım yüksekti.