"Kırkpınar'ı yapacaksak en geç Eylül'de olmalı"

"Kırkpınar'ı yapacaksak en geç Eylül'de olmalı"
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Covid-19 tedbirleri kapsamında ertelenen 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni değerlendirerek, "Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte sanki vakalarda da artış olacak. Eğer yapacaksak...

Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, Covid-19 tedbirleri kapsamında ertelenen 659. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'ni değerlendirerek, "Hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte sanki vakalarda da artış olacak. Eğer yapacaksak Eylül ayı içerisinde, hatta ilk 2 haftasında yapmalıyız." dedi.

Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği Encümen Toplantısı, video konferans yöntemiyle gerçekleştirildi. Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliğinde encümen üyesi olarak görev yapan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, "Geçtiğimiz günlerde Türkiye Güreş Federasyonu Başkanı Musa Aydın, Gençlik ve Spor Bakanı ile görüşmüş. Temmuz-Ağustos ayında değil de Eylül'de yapılmasına daha sıcak baktığını ifade etmiş. Üç farklı üniversiteden görüş alarak bu görüşlerin Bilim Kuruluna sunulması ve oradan da rehber niteliğinde bir çalışma yapılması kararını almıştık. Bir taraftan baktığınızda sadece Türkiye'de değil, sanki bütün dünyada sürü bağışıklığına doğru yönelim var gibi. Tedbirler, yaz nedeniyle her yerde gevşedi, vaka sayıları bir türlü stabilize olmadı. Nasıl bir gelecek bekliyor bizi bunu göremiyorum açıkçası. Biz güreşleri Ekim'e falan ertelesek, hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte sanki vakalarda da artış olacak. Eğer yapacaksak bunu Eylül ayı içerisinde, hatta ilk 2 haftasında yapmalıyız. İki üniversiteden görüş gelmişti. Bir üçüncü üniversitenin görüşü bekleniyor. Bu da geldikten sonra Bilim Kuruluna ivedilikle sunularak, kurul görüşü doğrultusunda güreşleri Eylül ayına planlayabiliriz." dedi.

Kırkpınar Yağlı Güreşleri’ne katılacak olan pehlivanların 14 günlük bir kampa alınabileceğini belirten Gürkan, "Güreşlere katılacak olan pehlivanlara testler yapılacak, negatif çakanlar da kampa alınacak. O kampta 14 gün boyunca odada kapalı kalmayacak pehlivan. Kampa dışarından bir müdahale olmayacak, giriş çıkış yapılmayacak. Bu bin kişi bu kampta bir arada olacak. Antrenmanını yapacak, günlük yaşamını sürdürecek. Tek başına izole bir ortam değil bu. Net bir şey yok, belki de Bilim Kurulu tamamen serbest bırakacak. Bu yüzden bunları konuşmak için daha erken." dedi.

Yağlı güreşlerin başka hiçbir spor dalına benzemediğini belirten Gürkan, “Bütün dünyada bir belirsizlik var. Sadece Türkiye’de değil. Hele yağlı güreş gibi pehlivanların nabzının 200’lere çıktığı yoğun temas esnasında bırakın Covid’i, başka bir virüs varsa onun bile geçmesi muhtemel. Bizim bunu gözetmemiz gerekiyor. Ben bu süreci şuana kadar doğru yönettiğimizi düşünüyorum. Devletin tüm kademeleriyle birlikte yönetilen bir süreç bu." ifadelerine yer verdi.