Trakya Birlik'ten Verim Kaybı Açıklaması

Trakya Birlik'ten Verim Kaybı Açıklaması
Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç tarafından basın mensuplarına yapılan açıklamada, önceki senenin yaz aylarında başlayan kuraklığın etkisini artırarak sürdürdüğünü kaydetti.Son zamanların en kurak döneminin...

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Şafak Kırbiç tarafından basın mensuplarına yapılan açıklamada, önceki senenin yaz aylarında başlayan kuraklığın etkisini artırarak sürdürdüğünü kaydetti.

Son zamanların en kurak döneminin yaşandığının altını çizen Kırbiç, "Yağış miktarlarında gerçekten çok büyük düşüş var. Edirne'nin yıllık yağış ortalaması 600 milimetre civarında. Ancak şu ana kadar baktığımızda bunun çok altındayız." şeklinde konuştu.

Suyun tarımsal üretim için vazgeçilmez öneme sahip olduğunun altını çizen Kırbiç'in açıklaması şu şekilde:

"Önümüzdeki günlerde bölgemizde ayçiçeği ekim dönemi başlıyor, hatta bazı yerlerde başladı. Şu anda buğdaylara gübre, ilaç atılma dönemi. Önümüzdeki günlerde buğdayın boyu arttıkça su çekme oranı artacaktır. Bu da toprakta bulunan mevcut su miktarını çok kısa sürede tüketecektir. Kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde verim kayıpları yaşanabilir."

Kırbiç, Türkiye'nin ayçiçeği ihtiyacının yüzde 70'inin iç üretimle karşılanabildiğini belirtti.

Kuraklık tehlikesi sebebi ile ekim alanlarının azalabileceği uyarısı yapan Kırbiç, üreticilerin tarımsal destek paketleriyle desteklenmesi gerektiğini kaydetti.

Kırbiç, kuraklığa karşı herkesin önlem alması gerektiğini aktararak, sulama göleti ve baraj projelerinin hızlı şekilde tamamlanması çağrısı yapıldı.