Edirne'de İş Kazasına Hapis Cezası

Edirne'de İş Kazasına Hapis Cezası
Edirne'de meydana gelen iş kazasıyla ilgilig örülen davada bir firma yetkilisi önce 4 yıl hapis cezasına çarptırıldı, bu ceza daha sonra para cezasına çevrildi.

Beton mikseri şoförünün hayatını kaybettiği iş kazasıyla ilgi görülen davada yargılanan 4 sanık hakkında olayla bir ilgilerinin bulunmadığı anlaşılarak beraat kararı verilirken bir firma yetkilisi önce 4 yıl cezasına çarptırıldı, bu ceza daha sonra para cezasına çevrildi.

Edirne’de geçen yılın şubat ayında hazır beton firmasında şoför olarak çalışan Oktay A. (33), yaklaşık 4 metrelik beton mikserinin üzerindeki hava kaçıran silobaz kapağını sıkmak istediği sırada basınçla fırlayan kapak çarpmış, düşerek ağır yaralanan evli ve 2 çocuk babası Oktay A. da kaldırıldığı hastanede yapılan tüm müdahalelere rağmen hayatını kaybetmişti. Bunun üzerine Oktay A.'nın çalıştığı firmanın yetkililerine Edirne 3. Asliye Ceza Mahkemesinde "Taksirle ölüme neden olma" suçundan kamu davası açıldı. Davanın karar duruşmasına sanıklar A.G., S.K., Y.B., M.B., K.B. katılmazken, ölen Oktay A.’nın kardeşleri, annesi ve eşi katıldı. Oktay A.'nın eşi S.A.’nın avukatı beyanında tüm sanıkların kusurlu olduklarını düşündüklerini belirterek, tüm sanıkların atılı suçtan cezalandırılmasını istedi.  eşinin ölümünde sadece kusurlu olanın sadece eşi olmadığını belirterek Duruşmada katılan sıfatıyla yer alan S.A., "Hasarlı aleti kullanmış zorunda bırakılmış olması nedeniyle sanıkların da ihmali vardır. Olayı sadece eşimin üzerine yıkmaya çalışmalarına üzülüyorum." dedi.

Oktay A.'nın kardeşi H.A. ise, "Benim kardeşim 50 kuruşluk cıvata yüzünden ölmüştür. Bu civatayı yerine koymayan ve gereğini yapmayan tüm sanıkların cezalandırılmalarını talep ediyorum." dedi.

Anne F.A. beyanında, "Onlara işçi çok, benim oğlum geri dönmeyecek” diyerek sanıkların en ağır şekilde cezalandırılmasını talep etti. Firma yetkilisi A.G. ve iş güvenliği uzmanı S.K.’nin müdafii de yaşanan olaylar nedeniyle hem sanıkların hem de şirket çalışanlarının üzgün olduğunu belirterek, “Ancak çalışma sahasında alınması gereken her türlü tedbir alınmıştır. Buna rağmen olayın meydana gelmesi engellenememiştir. Sanıkların atılı suçtan beraatlerini talep ediyoruz." dedi.

Gündem Gazetesinde yer alan habere göre, mahkeme, sanıklar S.K., Y.B., M.B. ve K.B.’nin olayda kusurlu hareketlerinin bulunmadığı anlaşıldığından beraatlarına karar verirken; firma yetkilisi A.G.'nin ise 4 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme bu hapis cezasını adli para cezasına çevirerek A.G.’nin 67 bin 500 TL adli para cezası ile cezalandırılmasına karar verdi. EJH