Edirne Çeribaşı Kirazının Hasadı Başladı

Edirne Çeribaşı Kirazının Hasadı Başladı
Edirne Enez'de dörtte üçü Avrupa'ya ihraç edilen "Çeribaşı" kirazının hasadı başladı.

Enez ilçesindeki Çeribaşı köyünde yaklaşık 10 gün devam edecek hasat döneminde üretici 500 dönümdeki ağaçlardan kirazları toplamaya başladı.

Eriğe benzer sert kabuğu ve uzun süre dayanıklı olması sebebi ile tercih edilen kirazlar ihraç için aracı firmalarca alınıyor.

Çeribaşı Köyü Muhtarı Tezcan Meriç, 2006'da 100 ağaçla başladıkları kiraz üretimine 500 dönümde yaklaşık 20 bin ağaçta devam ettiklerini dile getirdi.

Meriç, dörtte üçü ihraç olan kirazın yıllık üretiminin iklim şartlarına göre 300 ton civarı olduğunun altını çizdi.

'Kirazımızın Kalitesi Tartışılmaz'

"Türkiye'nin en iyi kirazını üretiyoruz" iddiasında olduklarını belirten Meriç, "Kirazımızın kalitesi tartışılmaz. Ürünlerimiz Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya başta olmak üzere Avrupa ülkelerine ürünümüzü ihraç ediyoruz." şeklinde konuştu.

Üretici Şükran Taban, yaklaşık 20 yıldır kiraz üreticisi olduğunu belirtti, bu sene mevsim şartlarına bağlı hasadın biraz geç başladığını aktardı.

Kirazın dayanıklı ve kaliteli olması sebebi ile tercih edildiğini dile getiren Taban, "Hem ülke ekonomisine katkımız oluyor hem de hasat zamanı etraf köylerden işçiler toplamaya geliyor bir istihdamda oluşturuyor." şeklinde konuştu.