Enez Ayasofyası, cami olarak ibadete açılıyor

Enez Ayasofyası, cami olarak ibadete açılıyor
Edirne'nin Enez ilçesinde, 'Enez Ayasofyası' olarak bilinen ve Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen yapı, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte 56 yıl aradan sonra tekrar ibadete açılacak. 2016'da restorasyonuna başlanan Fatih...

Edirne'nin Enez ilçesinde, 'Enez Ayasofyası' olarak bilinen ve Osmanlı döneminde camiye dönüştürülen yapı, restorasyonunun tamamlanmasıyla birlikte 56 yıl aradan sonra tekrar ibadete açılacak. 2016'da restorasyonuna başlanan Fatih Camii'ndeki çalışmaların 2019 yılında son aşamaya geldiği duyurulmuştu ancak çalışmalar halen devam ediyor. Tarihi caminin bu yıl eylül ayında ibadete açılması planlanıyor.

Doğu Roma İmparatorluğu tarafından 12. yüzyılda inşa edildiği tahmin edilen bina, Fatih Sultan Mehmet'in Enez'i fethetmesi sonrasında, 1456 yılında camiye dönüştürülmüştü. 'Enez Ayasofyası' olarak bilinen yapıya mihrap, minber ve minare inşa edilmişti. 1700'lü yıllarda birkaç kez onarımdan geçirilen caminin önemli bir kısmının 1965 yılında depremde yıkılmasının ardından onarımı yapılmayan cami, uzun yıllardır kapalıydı.

Birinci derece arkeolojik sit alanı olan Enez Kalesi'nin içinde yer alan caminin restorasyon projelerine 2014 yılında, restorasyonuna ise 2016 yılında başlanmıştı. Fatih Camii'nin bu yıl eylül ayında ibadete ve ziyarete açılması planlanıyor.