Hurşit Güneş Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli ve Diploması Var mı?

Hurşit Güneş Kimdir? Kaç Yaşında, Nereli ve Diploması Var mı?
CHP 24. Dönem milletvekillerinden Profesör Doktor Hurşit Güneş, aday adaylığı başvurusu yaptı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 24. Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, aday adaylığı başvurusu için...

CHP 24. Dönem milletvekillerinden Profesör Doktor Hurşit Güneş, aday adaylığı başvurusu yaptı. Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve 24. Dönem CHP Kocaeli Milletvekili Prof. Dr. Hurşit Güneş, aday adaylığı başvurusu için yine CHP'yi tercih etti. Adaylık başvurusunu ise dün yaptığı öğrenildi.

Peki, aday adaylığı ile gündemde yer alan Hurşit Güneş kimdir? Kaç yaşında, nereli, eğitimi ne ve diploması var mı?

Hurşit Güneş Kim, Kaç Yaşında, Eğitimi Ne ve Diploması Hangi Üniversiteden? 

23 Nisan 1957 yılında Ankara'da dünyaya gelen Hurşit Güneş, eski Dışişleri Bakanı Turan Güneş'in oğludur. Üniversiteyi İngiltere'de University of Kent at Canterbury’de Ekonomi ve Politika dalında tamamlayan Güneş, daha sonra Galler Üniversitesi'nden (University of Wales, Cardiff) Magister in Scientia Economica, Boğaziçi Üniversitesi İktisat bölümünden "Türkiye'de Para Arzının Belirlenmesi ve Kontrolü" konulu tezle doktora derecesini aldı.

1986 yılında Belçika'da kurulmuş olan European Economic Association’ın kurucu üyelerinden olan Güneş, 1990'da iki meslektaşıyla birlikte Avrupa Entegrasyonu Proje Ödülünü kazandı. 1991 yılında ise Manchester Üniversitesi'nde misafir öğretim üyeliği yapan Güneş, 1997-2002 yıllarında yurtiçi ve yurt dışında 30'a yakın finansal kuruluşa danışmanlık verdi.

2002-2007 yılları arasında ise uluslararası bir şirkette Türkiye Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı yürüttü. 2001-2010 yılları arasında ise Milliyet Gazetesi'nde ekonomi alanında köşe yazarlığı yaptı.

Marmara Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü’nde 25 yıl Para Teorisi, Para Politikası ve Bankacılık ile lisans-üstü düzeydeki Yüksek Makro Teorisi ve doktora düzeyindeki Seçilmiş Para Teorisi Konuları'nda dersler verdi. Daha sonra ise siyasete atıldı.

Hurşit Güneş'in Siyasi Kariyeri 

İlk kez 2010 yılından önce CHP Parti Meclisi'ne seçildi ve ardından CHP Genel Başkan Yardımcılığı pozisyonuna getirildi. 2011 Genel seçimlerinde Kocaeli Milletvekili olan Güneş, Parlamentolararası Birlik üyeliği de yaptı. 2017 yılında ise Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü.

Hurşit Güneş'in Kitapları, Makaleleri ve Geliştirdikleri 

Şu anda kadar 6 kitap, 50'den fazla makale yayımlayan Hurşit güneş, 1990'da dinamik veri sistemine bağlı bir makro tahmin modeli geliştirmişti. Yine benzer bir şekilde 1994 yılında Dr. Göksan Erdoğan ile birlikte dünyada bir ilki gerçekleştirdi. Makromodele bağlı dinamik bankacılık simülasyonu Bankers’ Challenge'ı tasarlayan ikili, 2002 yılında dünyada ilk kez Tüketici Güven Endeksini (HT-Bloomberg) gerçek zamanlı olarak geliştirmiştir.