İlçeyi Karıştıran Mektup

İlçeyi Karıştıran Mektup
Bir yatırımcının meclis üyelerine gönderdiği ve içeriğinde belediye başkanı hakkında çarpıcı iddiaların yer aldığı mektup, bir haftadır ilçenin gündemine oturdu.

Bir yatırımcının meclis üyelerine gönderdiği ve içeriğinde İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman hakkında çarpıcı iddiaların yer aldığı mektup, bir haftadır ilçenin gündemine oturdu. Mektuba ilişkin bir basın açıklaması yapan CHP İpsala İlçe Başkanı Av. Ahmet Uğraş Uybaş, "Başkan Beyi suçlayacak bir açıklama yapmadık. Ama bir haftası dolmasına rağmen yanıt verme gereği bile duymaması gerçekten çok vahim." dedi.

İpsala’ya cam fabrikası açmak isteyen bir yatırımcının meclis üyelerine gönderdiği ve içeriğinde İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman hakkında çarpıcı iddiaların yer aldığı mektup, bir haftadır İpsala’nın gündemine oturdu. CHP İpsala İlçe Başkanı Ahmet Uğraş Uybaş, İpsala’ya cam fabrikası açmak isteyen bir yatırımcının meclis üyelerine gönderdiği mektupla ilgili bir basın açıklaması yapmıştı. Açıklamanın üzerinden bir hafta geçmesine rağmen İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman’dan bir cevap gelmedi.

Uybaş, yaptığı açıklamada İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman hakkında çarpıcı iddiaların yer aldığı mektubun içeriğine değinirken; "İstanbul’dan bir yatırımcı İpsala’da vasıfsız işçilerin çalışabileceği, çevreye de zarar vermeyecek bir cam fabrikası yatırımı yapmak istiyor. Kendisi İpsala’da bir arsa satın almış, bu arsaya da gerek fabrikanın prefabrik malzemelerini, trafosunu getirmek suretiyle kendisinin ifade ettiği 1,8 milyon TL bir malzeme alımı yapmış. O dönemde belediye başkanı ile görüşmüş, yapacağı yatırıma dair İpsala’da bir kamuoyu yaratmaya çalışmış. Ama bu desteği bulamamış. Bu yatırımcı İpsala’ya gelip arsayı alırken, ona ön ayak olan kişilerden bir tanesi de AK Partili bir Belediye Meclis Üyesi. Daha sonra gerekli başvurular ve ruhsat için Başkan Bey ile görüşüyorlar. Bu yatırımcının satın aldığı arsanın arkasında da Başkan Bey'in arsası var. Başkan Bey de 'Bu tesisi kurarsan benim önümü tıkamış olursun. Gel benim arsamı da satın al' diyor. Yol tarafında bu yatırımcının satın aldığı arsanın yaklaşık iki, iki buçuk katı bir bedel istiyor. O da bu bedelle bu arsayı satın alamayacağını ama başka yatırımcılara haber verebileceğini söylüyor. Ancak arsayı satın alamıyorlar.  Bu süre zarfında yeniden Belediye Başkanından gerekli izinler için yardım istiyorlar. Başkan Bey de 10 gün beklemelerini söylüyor. Ancak bu 10 gün içerisinde Başkan komşuluktan kaynaklanan ön alım hakkını kullanarak vatandaşın aldığı arsayı alabilmek için bir dava açıyor. Biz burada ön alım hakkını kullanıyor diye kimseyi suçlamıyoruz. Ancak bir belediye başkanı olarak, bir kamu idarecisi olarak bazen de insanlar bazı bedeller ödemek zorundalar. Bu ön alım hakkını kullanıp bu yatırımcıyı buradan def etmek söz konusu oluyor. İpsala olarak zaten çok fazla göç veriyoruz, nüfusumuz gün geçtikçe düşüyor. Böyle bir yatırıma bu kadar ihtiyacımız varken bir idarecinin daha düşünceli olması gerekirdi." şeklinde konuştu.

"BAŞKAN DA HABERDAR"

Bu mektuptan Belediye Başkanı Kerman'ın da haberdar olduğundan emin olduklarını ifade eden Uybaş: "Biz bu olayı uzun süredir biliyorduk. Bu kişi Belediye Meclis Üyelerine de durumu anlatan bir mektup göndererek, 'Yardımcı olun. İpsala sadece Mehmet Kerman’dan ibaret değildir' demiş. Bu mektuptan Başkan'ın da haberdar olduğundan eminiz. Başkan'ın bu mektuba ne cevap vereceğini bekledik ama geçen zaman içerisinde bir cevap gelmedi. Vatandaş da bize bunun doğruluğunu soruyor. Biz de buna bir cevap almak adına geçen hafta cuma günü bir açıklama yaptık. Fakat Başkan Bey'den bu süre içinde bir açıklama gelmedi. Bize gönderilen mektubu biliyoruz ama eğer bu gerçek değilse de veya yaşanan hukuki ya da idari süreç ne ise başkanın açıklamasını bekliyoruz." dedi.

"BÜYÜK BİR FIRSATI TEPİYORUZ"

İpsala’da ciddi bir istihdam yaratabilecek fırsatın tepilmiş olabileceğini söyleyen Uybaş: "Böyle bir fabrikaya çok ihtiyacımız var. 200 kişiye istihdam ve bunlar vasıfsız işçiler. Toplumun her kesiminden herkesin yapabileceği nitelikte bir iş. O nedenle bu 200 kişinin ailelerini de düşünürsek 600, 700 kişinin dolaylı yoldan etkileneceği bir düzen. Sadece asgari ücret aldıklarını düşünürsek bile İpsala’ya ciddi bir nakit akışının da sağlanacağı bir yatırım olacaktı. Yaklaşık bir buçuk seneyi bulan bir süreç bu ve şu anda yatırımcı malzemeleriyle birlikte bekliyor. Çok büyük bir fırsatı tepmiş oluyoruz. Buranın gümrüğe yakın olması, İstanbul’a yakın olması, yolların ortak noktası olması sebebiyle diğer yatırımcıların da bölgeye gelme isteği olduğu ifade edildi. Ancak böyle bir engelleme ile karşılaştıklarında vazgeçtiklerini söyledi." diye konuştu.

TEHDİT İDDİASI

Uybaş, mektupta yer alan tehdit iddiasına da değinirken: "Bu arsayı satın aldıktan sonra başkan bey ile görüştüğünde 'Burada ben istemezsem hiçbir şey olmaz. Her şey benim iki dudağımın arasında' gibi bir ifade kullanarak tehdit ettiği söyleniyor. Başkan beyi suçlayacak bir açıklama yapmıyoruz. Ama bir haftası dolmasına rağmen yanıt verme gereği bile duymaması gerçekten çok vahim." ifadelerine yer verdi.

Kaynak