Keşan'daki Ağaç Kesimine TEMA'dan Tepki

Keşan'daki Ağaç Kesimine TEMA'dan Tepki
Edirne'nin Keşan ilçesinde gerçekleştirilen ağaç kesimlerine TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal'dan tepki geldi.

Edirne'nin Keşan ilçesinde Kurtuluş Caddesi'ndeki yol genişletme çalışmaları sırasında 40 yıllık çınar ve akasya ağaçlarını kesilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan TEMA Vakfı Edirne İl Temsilcisi Şirin Çoğal: "Keşan Belediyesi tarafından gerçekleştirilen ağaç kesimleriyle ilgili Keşan Orman İşletme Müdürlüğü yetkilileriyle görüştük. Kesimler hakkında gerekli takip ve işlemleri yaptıklarını öğrendik." dedi.

Ağaçlar ve ormanlar için bölgede yaşayan herkesin el birliğiyle çalıştığını, yapılan kesimlere anlam veremediğini söyleyen Çoğal: "Resmi kurumlar, sivil toplum kuruluşları ve öğrenciler ormanlık alanlar oluşturmak için büyük çaba harcarken, yerel yönetimler neden ağaç keser? Neden Keşan Belediye Başkanı 40 yıllık ağaçların kesilmesine göz yumar? Kendisinin ağaç kesimler için yaptığı açıklamayı da ayrıca üzüntüyle karşıladık. Çünkü burada önemli olan kesilen ağaçların yerine yenisinin dikilmesi değildir. Bizim üzüntümüz de sadece ağaçların kesilmesi değildir. Doğal bir varlıktan, yetişmiş bir ağaçtan ve doğanın yaşama hakkından bahsediyoruz. Üzüntümüz ağaçların bu kadar kolay kesilebiliyor olması, koruma için gerekli özenin gösterilmiyor olmasıdır. Kesilen ya da zarar gören ağaçların yerine yeniden dikim yapılacak olması tabi ki bu durumda en azından olumlu bir beklentimizdir. Ancak yine altını çizmek gerekiyor ki, bunu hiçbir zaman ağaç kesmenin telafisi olarak görmüyoruz. Dikilecek bir ağacımız varsa, bu kesilen bir ağacın yerine olmamalı, o ağacı zaten toprakla buluşturmalıyız." dedi.

"KENTLERE TOPLUMSAL DUYARLILIKLA SAHİP ÇIKMALIYIZ"

Kentlerin gelişim ve dönüşüm süreçlerinde, doğal ve kültürel kimliklerinin korunması için belediyelerin sorumluluklarını yerine getirmesi gerektiğinin altını çizen Çoğal: "Unutulmamalıdır ki kentlerin doğal ve kültürel değerleri korunduğu ölçüde kimlikleri güçlenir. Kentlerin doğal kimliğini oluşturan yeşil alanlar, ekosistem bileşenleri; yapılaşma ve kirlilik gibi nedenlerle tahrip edildiğinde veya değiştirildiğinde kentsel kimlik de değişmektedir. Sonuç olarak kentlerde yaşayanların belleği ve yaşadıkları yer ile kurdukları ilişki de zarar görmektedir. Günümüzde yaşadığımız yerlere ve doğaya sahip çıkmak yalnız yasalarla değil, toplumsal duyarlılıkla da mümkündür." dedi.

"MEVCUT AĞAÇLARIN KORUNMASINI TALEP EDİYORUZ"

Ağaçlık ve yeşil alanların korunmasını ve geliştirilmesi gereken değerler olarak kabul edilmesini talep ettiklerini ifade eden Çoğal: "Yerel yönetimler aynı zamanda doğayla uyumlu kentler yaratabilecek en önemli karar alıcı organlardır. Doğayla uyumlu, sürdürülebilir kentler yaratmak öncelikle belediyelerdeki yöneticilerin ve çalışanların doğayı anlayıp, doğanın parçası olduklarını fark etmeleri ile gerçekleşebilir. Ayrıca kaldırım, refüj gibi kamusal alanlarda bulunan ağaçlar da peyzaj değeri bulunan varlıklardır. Yol genişletilmesi, yeni düzenlemeler yapılması gibi çalışmalarda mevcut ağaçların korunmasının esas alınmasını ve bölgede yaşayan insanların hassasiyetinin de göz önünde bulundurulmasını tüm belediye başkanlarından talep ediyoruz." diyerek sözlerini tamamladı. EJH