"Ne Oldu YSK Suratlarına Vurdu mu?"

"Ne Oldu YSK Suratlarına Vurdu mu?"
Geçtiğimiz gün Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının önünde herhangi bir engel olmadığını söylemişti. Bu nedenle de itirazların reddedildiğini aktarmıştı.Dün Gaziantep'te...

Geçtiğimiz gün Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Ahmet Yener, Recep Tayyip Erdoğan'ın adaylığının önünde herhangi bir engel olmadığını söylemişti. Bu nedenle de itirazların reddedildiğini aktarmıştı.

Dün Gaziantep'te temel atma törenine katılan Recep Tayyip Erdoğan, adaylığıyla ilgili itirazlara yanıt vererek şunları kaydetti:

Önümüzde 14 Mayıs seçimleri var. Kazasız belasız bu seçimi de atlattıktan sonra tüm vaktimizi ve enerjimizi Türkiye yüzyılının inşasına vereceğiz.

Çıkmışlar, ‘Erdoğan aday olamaz.’ Ne oldu? Yüksek Seçim Kurulu suratlarına vurdu mu? Şimdi ne diyorlar, ‘Anayasa Mahkemesi’ne gidiyoruz.’ Yolunuz açık olsun.

AK Parti'de "Sıfırlama Tezi" 

Daha önce iki kez cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanan Recep Tayyip Erdoğan, Anayasa'ya göre üçüncü dönem aday olma hakkına sahip değil. Medyada Erdoğan'ın bir üniversite diploması olmadığı da belirtilirken, Marmara Üniversitesi açıklama yaparak diplomanın üniversitede olduğunu aktarmıştı.

Ancak seçmenler ve muhalif partiler için açıklamalar yeterli olmadığı gibi Anayasa ihlali söz konusu olduğundan YSK'ye itiraz dilekçeleri gönderilmişti.

Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, 2014'teki seçimin eski, 2018'deki seçiminse yeni sistemle yapıldığını belirtmişti. “Bir kanunun istisnai olarak geçmişe etkili olabilmesi için kanunda bu konuda açık hüküm olması gerekir” diye Uçum, yeni sistemle her şey sıfırlandığı için Erdoğan'ın tekrar aday olma hakkı olduğunu savundu.

Ancak söz konusu görüş, şimdilik bir argüman olmaktan öteye geçemiyor. Çünkü ilgili kanunda "sıfırlanma"ya dair herhangi bir madde yer almıyor.