Öğrencilere 'Akıllı TIR' ile Trafik Bilinci Eğitimi Verildi

Öğrencilere 'Akıllı TIR' ile Trafik Bilinci Eğitimi Verildi
'Akıllı TIR Akıllı Çocuklar' projesi kapsamındaki ilk eğitim Süloğlu İlkokulunda verildi.

'Akıllı TIR Akıllı Çocuklar' projesi kapsamındaki ilk eğitim Süloğlu İlkokulunda verildi.

Edirne İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Mars Lojistik firması arasındaki işbirliği çerçevesinde 2-5 Mayıs tarihlerini kapsayan trafik haftasında trafik işaretleri, trafikle ilgili bilgi, proje ve ekipmanların yer aldığı 'akıllı TIR' ve Mars Lojistik firmasının gönüllü ekibi, merkez ilçe ve köylerindeki toplam 8 okulu ziyaret ederek öğrencilerin trafik bilincini arttıracak, öğrencilerde trafik ile ilgili farkındalık kazandıracak bilgilendirme çalışmaları yapacak. Proje dört gün sürecek olup, toplamda bin öğrenciye trafik bilinci eğitimi verilecek.

'Akıllı TIR Akıllı Çocuklar' projesi kapsamındaki ilk eğitim 02 Mayıs 2017 Salı günü Süloğlu İlkokulunda verildi. Eğitime Süloğlu Kaymakamı Yusuf Cankatar, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, Mars Lojistik İnsan Kaynakları Müdürü Kader Özal, emniyet ve jandarma trafik yetkilileri ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar, yaptığı konuşmada, "Faaliyet gösterdiğimiz günden bu yana kurumsal yapımızın bir parçası olarak sosyal sorumluluk projelerini önemsiyor ve hayata geçiriyoruz. 'Akıllı TIR, Akıllı Çocuklar' projesi de çok inandığımız ve bizi çok heyecanlandıran bir proje. Bildiğiniz üzere her yıl ülkemizde binlerce trafik kazası meydana geliyor. Trafik bilincinin okul çağlarından itibaren oluşturulması fikrinden yola çıkarak hayata geçirdiğimiz projemizle, Edirne ilimizin ilçe ve köylerinde dört gün boyunca bin çocuğa ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki yıllarda projemizin farklı ayaklarını da hayata geçireceğiz." dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, yaptığı konuşmada, "Verdiği zarara göre değerlendirildiğinde, genelde tüm ülkelerin birinci sorununu trafik kazaları oluşturmaktadır. Birçok OECD ülkesinde, karayolunda gerçekleşen kazalar 15 yaş altı çocukların ölüm sebepleri arasında birinci sırada yer almaktadır. Çocukların ulaşımda güvenliğine ilişkin en son OECD raporunun 1983'te yayımlanmasından bu yana 100 bine yakın çocuk, karayolu kazalarında can vermiştir. Son hesaplamalara göre, ne yazık ki her 2100 çocuktan biri, 15’inci doğum gününden önce karayolu kazalarında hayatını kaybedecek ve azımsanmayacak sayıda bir kısmı ise ciddi bir şekilde yaralanacak ve yaşam boyu sakat kalacaktır. Çocukların neden bu kadar yoğun bir oranda kazalara maruz kaldıkları ile ilgili ilginç bilimsel tespitler bulunmaktadır. Çocukların duydukları seslerin ne sesi olduğunu, sesin geldiği yönü ve sesin uzaklığını algılamakta güçlük çekmeleri, boylarının kısa olması sebebiyle yola hakim olamamaları, derinlik algılamalarının yetişkinlere göre daha az olması sebebiyle aracın kendisinden ne kadar uzakta olduğunu, objeler geliyor mu, gidiyor mu yoksa hareketsiz mi olduğunu algılamakta güçlük çekmeleri, çocukların kazalara maruz kalma nedenlerinin en ilginç olanlarıdır. Yürümeye başladığı andan başlayarak, çocukların trafik konusunda eğitimi ve bilinçlendirilmeleri çocuklarımızın trafik kazalarında yaşamlarını yitirme risklerini azaltacağı gibi, 15-20 yıl sonrasının yayaların ve sürücülerin de eğitimli ve sorumluluk sahibi olmasını sağlayacaktır. Bunu için yarının sürücüsü olan minik yavrularımızın trafik güvenliği, trafikte tedbirli davranma, kurallara uymayı içselleştirme, trafiği sevme, trafikte güvenli hareket etme ve bilinç düzeylerini arttırma gibi amaçlarla Mars Lojistik firmasıyla trafik eğitimi projesini başlatmış bulunmaktayız. Trafik güvenliği eğitimindeki eksikliklerimiz trafik kazalarının en önemli sebepleri arasındadır. Gerek okul öncesi, gerek okul dönemi ve gerekse diğer dönemlerde karayolu trafik güvenliği eğitimi yolu kullananlarda yeterince olumlu alışkanlık ve tutum kazandıracak düzeyde değildir. Özellikle insanlarda daha kalıcı ve etkili olduğu sonucundan hareketle trafiğin en savunmasız katılımcıları olan çocuklarımızı eğlendirerek trafik bilincinin aşılanması bağlamında tüm bu eksikliklerden yola çıkarak hazırlanan 'Akıllı TIR' ile ilk etapta il genelinde 1000 kadar çocuğa ulaşmayı hedeflemekteyiz. Dört gün boyunca sürecek olan Trafik eğitimlerinde emeği geçen ve bu projeyi Edirne’de uygulayan Mars Lojistik firmasının bütün yetkililerine ve çalışanlarına teşekkür ediyor, yapılacak çalışmaların ilimizde trafik güvenliği sorununa uzun vadede önemli katkılar getireceği ve farkındalık oluşturacağı inancıyla saygılar sunuyorum." dedi.

Süloğlu Kaymakamı Yusuf Cankatar, yaptığı konuşmada, ülkemizin en önemli sorunlarının başında gelen trafik kazalarının önüne geçmek için ilköğretim öğrencilerine verilen eğitimin uzun vadede daha etkin bir çözüm olduğunu belirtti.

Açılış programının ardından Süloğlu Kaymakamı Yusuf Cankatar, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Özcan, Mars Lojistik Genel Müdürü Ali Tulgar ve beraberindekiler, 'Akıllı TIR'da incelemelerde bulunarak, ekipmanlar ile ilgili bilgi aldı.

EJH