Restore Edilecek

Restore Edilecek
Edirne'de bulunan tarihi Makedonya Saat Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilecek.

Edirne'de bulunan ve Romalılar tarafından yapılan tarihi Makedonya Saat Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığınca restore edilecek.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca saat kulesinin restorasyon, restitüsyon ve rölöve projelerinin bitirildiğini belirten Edirne İl Kültür ve Turizm Müdürü Ahmet Hacıoğlu, restorasyonun 2017 programına alındığını ve ödeneğin gelmesiyle birlikte çalışmalara başlanacağını belirtti.

Makedonya Saat Kulesi'nin etrafındaki kalıntılarla birlikte bir 'ören' proje olacağını belirten Hacıoğlu, ziyarete gelenlerin saat kulesini dolaşabileceklerini, belki kuleye çıkıp Edirne manzarasını seyredebileceklerini söyledi.

Tarihi saat kulesinin Romalılar tarafından yapıldığını ve Bizanslılar ile Osmanlılar dönemlerinde restore edildiğini belirten Hacıoğlu, restorasyonun 2017'de başlayacağını ve 2020 gibi biteceğini öngördüğünü açıkladı.

Makedonya Saat Kulesi'nin Tarihçesi

Saat kulesi, 1884'te Edirne Kalesi'nin dört büyük burcundan Makedonya Kulesi'nin üstüne inşa edildi. Dönemin Edirne Valisi Hacı İzzet Paşa tarafından ahşap olarak yaptırıldı. Neo-klasik mimari özellikleriyle Osmanlı zamanında yapılan diğer saat kulelerinden ayrılmaktaydı. 48 metre yüksekliğindeki sekizgen planlı kulenin her katında aydınlatma pencereleri, son katında ise her yöne bakan saat kadranları vardı. Fransa'dan getirilen saat, ancak iki yıl sonra monte edilebildi. Yapımından kısa bir süre sonra çıkan yangında hasar gören kule, 1894'te taş ve tuğla ile yeniden inşa edildi; 1926'da da saati yenilendi. Haziran 1953'te yaşanan depremde büyük hasar gördü. İstanbul Teknik Üniversitesinden alınan bir rapor doğrultusunda, abidelerin yakınında ve silueti bozuyor olması, sanatsal değer taşımaması ve tamiri için ayrılacak masrafın gereksiz görülmesi gibi gerekçelerle Temmuz 1953'te dinamitlenerek yıkıldı. (SALT Araştırma, Ali Saim Ülgen Arşivi; Vikipedi)

EJH