Tekirdağ'da Mavi Sertifikalı Aronyalar Satılıyor
Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birim Müdürü Doç Dr. Hayat Topçu, bölgede bitki çeşitliliğini arttırmayı planladıklarını aktardı.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) tarafından Naip Mahallesi'nde bulunan birimde araştırma ve üretim çalışmalarının yapıldığını ifade eden Topçu, laboratuvarda steril koşullarda oluşturulan yapay besin ortamında doku kültürü ile üretilen aronyaların üreticilerce satın alınabileceğini dile getirdi.
Topçu, birimde yaptıkları çalışmalarla bitkilerde mikro çoğaltım, dış ortama alıştırma yaptıklarını ifade ederek, "Doku kültürü ile üretilen bitkiler tüpte geliştiği için her mevsim ekilebilir. Bitkilerimiz daha verimli ve dış koşullardan bağımsız şekilde olduğu için küçük alanlardan çok fazla bitki elde edebiliyoruz. Aronya yeni bir bitki ancak ülkemizde birkaç yıldır çok fazla talep görüyor. Mavi sertifikalı üretim yapan çok az yer olduğu için bizde mavi sertifikalı ürünlerimizi birimimizde üretiyoruz." dedi.
Devlet Destek Veriyor
Üreticilere öncü olmak amacıyla mavi sertifikalı aronya üretimi gerçekleştirdiklerinin altını çizen Topçu, sertifikaya sahip aronya üretimi yapacak üreticilere devletin ayrıca destek verdiğinin de vurguladı.
Üniversitenin internet sayfasından duyuru yaparak aronya satışını ilan ettiklerinin altını çizen Topçu, "Mavi sertifikalı ürün alındığında hangi çeşidin alındığı biliniyor ve herhangi bir çeşit karışıklığı yaşanmıyor. Doku kültürü ile aronya üretimine yeni başladık. Seralarımızda 15 bin bitkimiz mevcut. Boyuta göre çiftçiye ulaşma fiyatları değişiyor. 30 santimetre üzeri ve daha küçük boyda bitkilerimiz mevcut." şeklinde konuştu.