Tekirdağ'da Osmanlı Çileği Üretildi

Tekirdağ'da Osmanlı Çileği Üretildi
NKÜ ZİRAATBİYOTEK tarafından tadı, aroması ve kokusuyla Türkiye'ye has olan "Osmanlı çileği" üretildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi Müdürü Doç. Dr. Hayat Topçu, virüsten ve bakteriden ari şekilde üretim yaptıklarını dile getirdi.

Bölgedeki üreticilerin, Osmanlı çileğini tanıması amacıyla 1,5 yıl önce çalışmalara başladıklarını kaydeden Topçu, "Osmanlı çileği, Türkiye için önemli, çünkü Türkiye'ye has bir bitki. Meyveleri, taşımaya dayanıksız ancak aroması çok güzel ve değerli. Kokusu bizim için gerçekten önemli bir bitki." şeklinde konuştu.

"2 Bin Çilek Fidemiz Mevcut"

Topçu, başta Tekirdağ olmak üzere Trakya'da Osmanlı çileğinin tanınırlığını ve devamlılığını sağlamak adına üretim çalışması yaptıklarının altını çizerek, "Üretilen çileklerimizi seralarımıza aldık. Birimimizde yaklaşık 2 bin çilek fidemiz mevcut. Tüplü şekilde yetiştirmeye devam ediyoruz. Talep eden üreticilerimize ulaştırıyoruz." dedi.

Osmanlı çileğinin tüm özellikleriyle diğer çileklerden farklı olduğunu belirten Topçu, "Bizim için Osmanlı çileğini değerli kılan, tadı ve aroması. Başka hiçbir çilekte bulunmayan tat, aroma ve kokuya sahip. Bunun için yeni çeşit geliştirmek isteyen özellikle araştırmacılar ve melezleme ıslahı yapan üreticilerimiz, Osmanlı çileğini ana bitki olarak kullanıyor." sözlerine yer verdi.

Osmanlı çileğinin daha fazla üretilmesi gerektiğinin altını çizen Müdür Topçu, üretimi arttırarak, tüketicilerin taleplerini rahatlıkla karşılayabileceklerini vurguladı.