Tekirdağ'da1457 Çeşit Üzüm İncelemeye Alındı
Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü'nce Türkiye'nin yerel üzüm çeşitlerinin kayıt altına alınması ve yok olmasını önlemek amacıyla 1965'te hayata geçirilen "Türkiye Asma Genetik Kaynaklarının Belirlenmesi, Muhafazası ve Tanımlanması" projesi kapsamında oluşturulan asma arazi gen bankasındaki 1457 üzüm çeşidi incelemeye alındı.
Özel olarak oluşturulan seralara alınan üzüm çeşitlerinin hastalıklara karşı dayanıklılık düzeyleri belirlenecek.
Enstitü Islah ve Genetik Kaynakları Bölüm Başkanı Dr. Aslı Polat, hastalıklara dayanıklı ve verim açısından yüksek üzüm çeşidini geliştirmek için çalışmalara başladıklarını ifade etti.
5 Yıl Devam Edecek
Yaklaşık 5 sene devam edecek proje kapsamında üzüm çeşitleri üzerinde ilk olarak hastalık taraması yapacaklarını belirten Polat, şu ifadelere yer verdi:
"Burada hangi çeşit, hangi hastalığa ne kadar dayanıklı veya dayanıksız bunları belirleyeceğiz. Bağda daha çok verim kaybına neden olan mildiyö, külleme ve kurşuni küf hastalıklarına karşı gen kaynaklarımızın taranmasını sağlayacağız. Külleme ve kurşuni küf hastalığı için üzüm salkımlarına laboratuvar üzerinde hastalık bulaştırılacak. Dayanıklılıklarını test edip değerlendireceğiz."
Hastalıklara dayanıklı türler belirlendikten sonra melezleme yaparak yeni çeşitlerin ortaya çıkarılacağını kaydeden Polat, "1457 çeşidin tamamını proje sonunda tarayacağız. Dayanıklı çeşitler arasında yapılacak melezleme sonucunda hastalıklara dayanıklı, verim ve kaliteli çeşitler ön planda tutulacak. Uygun görüldüğü takdirde tescillenerek, üreticiye sunulacak." şeklinde konuştu.
Üzüm üreticilerinin ürünlerini hastalıktan korumak için oldukça fazla kimyasal ilaçlama yaptığını vurgulayan Polat, proje sonunda geliştirecekleri yeni üzüm çeşidinin, mevcut çeşitlere göre daha kaliteli ve dayanıklı olacağını, bunun da tarımsal alanda zirai ilaçların kullanımını azaltacağını dile getirdi.