Trakya'da Buğdayın Gelişimine Yağmur Desteği!

Trakya'da Buğdayın Gelişimine Yağmur Desteği!
Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bir süre önce ekilen buğday tohumları yeşerdi.Bölgede etkili olan kuraklık sebebi ile gelişiminde sıkıntı meydana gelen buğday, son dönemdeki yağışlarla istediği suya kavuştu.Kırklareli...

Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da bir süre önce ekilen buğday tohumları yeşerdi.

Bölgede etkili olan kuraklık sebebi ile gelişiminde sıkıntı meydana gelen buğday, son dönemdeki yağışlarla istediği suya kavuştu.

Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy tarafından son yağışların buğdaya çok büyük faydasının olduğu ifade edildi.

Özellikle nisan ve mayısta bölgenin yağış alması durumunda buğday üretiminde bir sıkıntı olmayacağını ifade eden Aksoy, "Mevsimsel yağışlar buğday ekim alanlarımıza 'can suyu' oldu." şeklinde konuştu.

Kırklareli'nde 1 milyon 200 bin dekar alanda buğday ekildiğini belirten Aksoy, önceki sene 740 bin ton buğday rekoltesine ulaşıldığını aktardı.

Bu sene de yağışlarla bu rekoltenin üzerine çıkmayı hedeflediklerini kaydeden Aksoy, "Tahılın ekili olduğu alanlara yağışların çok faydası oldu. Önümüzdeki haftalarda da yağış bekleniyor. İnşallah bereketli bir yıl geçireceğiz." dedi.

Tekirdağ ve Edirne'de Kuraklık

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal, kurak geçen bir dönemin ardından gelen yağışların çiftçiyi sevindirdiğini söyledi.

Yağmurların buğdaya "ilaç" gibi geldiğini ifade eden Öcal, "Kurak bir dönem yaşadık. Çiftçiler endişeleniyordu. Son haftalarda güzel yağışlar oldu. Yağışlar buğdaya çok iyi geldi. Bir olumsuzluk olmadığı sürece buğdayda çiftçinin yüzünü güldürecek verimler alınacaktır." ifadelerini kullandı.

Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt da ekim sezonunda yağışların yetersiz olması sebebi ile buğdayın kuruya ekildiğini belirtti.

Edirne'de 1 milyon 363 bin dekarda buğday ekildiğini aktaran Bayazıt, şu ifadelere yer verdi:

"Kasım ayında tüm hububat ekimleri tamamlanmıştır. Kasım ayında alınan yağışlarla birlikte hububat çıkışları sorunsuz bir şekilde olmuş ve yeterli kardeşlenme gerçekleştirerek kışa girmiştir. İçinde bulunduğumuz ilkbahar mevsimi itibarıyla şu anda sapa kalkma dönemindedir. Ocak, şubat ve mart aylarında yağan yağışlar buğdayın gelişimi için yeterli olup, bitkinin gelişim ve büyümesini etkileyecek olumsuz bir durum yaşanmamaktadır."