Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Gününde İran'dan Geri Adım

Türk Kadınının Seçme ve Seçilme Gününde İran'dan Geri Adım
Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'deki ölümünün ardından yetkililer, ülkeyi kasıp kavuran 'isyan' protestolarıyla daha fazla başa çıkamadı. Alınan bir kararla 'ahlak polisliği' uygulamasına son verileceği açıklandı.Mahsa Amini...

Mahsa Amini'nin 16 Eylül 2022'deki ölümünün ardından yetkililer, ülkeyi kasıp kavuran 'isyan' protestolarıyla daha fazla başa çıkamadı. Alınan bir kararla 'ahlak polisliği' uygulamasına son verileceği açıklandı.

Mahsa Amini Kazandı! 

22 yaşındaki Mahsa Amini, 'başörtüsü kurallarına uymadığı' gerekçesiyle 13 Eylül'de İran'da tutulanmıştı. Başkent Tahran'da tutuklandıktan sonra aynı gün polis gözetiminde rahatsızlanan Kürt asıllı Amini, 16 Eylül'de vefat etmişti. Polis şiddeti yüzünden öldüğü iddiası ise başta Kürdistan eyaleti olmak üzere pek çok kentte ve ülkede rejim karşıtı protestolara neden olmuştu.

Hatta öyle ki geçtiğimiz günlerde sosyal medyaya düşen bir videoda, 'dışarıya yanında erkek olmadan çıktığı' gerekçesiyle bir kadının sokak ortasında kırbaçlandığını da görmüştük.

2 aydır devam eden ve isyan olarak nitelendirilen protestolar sonrasında İran, ahlak polisliği olarak da bilinen 'irşad devriyeliği'ne son verileceğini açıkladı.

Çok Sayıda Vatandaş Öldü 

Mahsa Amini'nin vahşice dövülmesi ve ölümüne sebebiyet verilmesinin ardından, İran'da halk, türbanlarını yakıp hükümet karşıtı sloganlar atmıştı. Ancak halkın ayaklanmasıyla birlikte güvenlik güçleri de ayaklanmış ve halk ile polis arasında oldukça sert çatışmalar çıkmıştı.

Norveç merkezli İran İnsan Hakları Kurumu (IHR) ise polis müdahalesi sonucu 448 kişinin öldüğünü bildirdi. Tahran ise bu sayıyı 300'den fazla kişi olarak kabul etti.

İran medyasına yansıyan haberlerde 60'tan fazla güvenlik görevlisinin öldüğü de yer aldı. Protestolara katılan ülkenin öncü aktör ve futbolcuları da dahil olmak üzere binlerce vatandaşın tutulandığı da yine medyada yer alan bilgiler arasındaydı.