Bağımsız robotik takımı Cymurghs, Türkiye'yi temsil edecek

Bağımsız robotik takımı Cymurghs, Türkiye'yi temsil edecek
Lise öğrencilerinin kurduğu Türkiye'nin bağımsız robotik takımı Cymurghs, FIRST Robotik Yarışması'nda ödülleri toplayarak dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.Türkiye'nin ilk bağımsız robotik takımı...

Lise öğrencilerinin kurduğu Türkiye'nin bağımsız robotik takımı Cymurghs, FIRST Robotik Yarışması'nda ödülleri toplayarak dünya şampiyonasında Türkiye'yi temsil etmeye hak kazandı.

Türkiye'nin ilk bağımsız robotik takımı Cymurghs, 15 farklı şehirden öğrencileri bünyesinde bulunduruyor. Bir okul ya da kuruma bağlı olmadan liseli öğrenciler tarafından kurulan ve yönetilen robotik takımı Cymurghs, engellilere yardım eden projeler yaparken çocuklara ve gençlere yazılım, mekanik, liderlik gibi alanlarda eğitim programları da yürütüyor.

1989'da kurulan ve gençlere bilim ile mühendisliği sevdirmeyi amaçlayan programlar hazırlayan FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology), dünyanın en prestijli robotik yarışmaları olarak anılan FIRST Robotik Yarışması'nı düzenliyor. Bu yarışma 2015 yılından bu yana Türkiye'de de düzenleniyor. Her yıl belirlenen robot konseptinin açıklanmasının ardından  takımlar yarışma tarihine kadar kendi robotlarını tasarlayıp imal ediyor.

Türkiye'nin bağımsız robotik takımı Cymurghs, hayatta eşitliğe dikkat çekmek için engelli bireyler için projeler geliştirdi. Görme engelliler için Türkiye'nin Braille alfabesinde yazılmış ilk teknoloji içerikli dergisini yayımlayıp, işitsel engeli bulunan bireylere kodlama eğitimi vererek kendilerini geliştirmelerine imkan tanıdı. Bunların yanında fiziksel engeli bulunup FIRST Robotik Yarışması'nda yer almak isteyenlere de özel bir robot sürme istasyonu geliştirerek FIRST dünyasının kapısını herkese açtılar.

2021 sezonunda takımın aldığı ödüller arasında, FIRST organizasyonunun en prestijli ödülü olan "Chairman's Ödülü" bulunuyor. Bu ödül, ayrım yapmadan herkesin mühendislik ile tanışmasını sağlayan takımlara veriliyor. Bu ödülü alan takımlar, ülkelerini FIRST Dünya Şampiyonası'nda temsil etme hakkı kazanıyor. Takım, "Üç senelik yoğun çalışmalarımızın sonucunda binlerce insana ulaşarak 2021 sezonunda bu ödülü kazandık ve şu anda Dünya Şampiyonası'na hazırlanmaktayız." diyor.

Takımın bu sezon aldığı diğer bir ödül ise mühendislik sürecini profesyonel bir yaklaşımla oluşturan takımlara verilen "Mühendislikte Mükemmellik Ödülü" oldu. Ayrıca takım kaptanı, FIRST değerlerini benimseyerek takım için yaptığı fedakarlıklarıyla öne çıkan öğrencilere verilen "Dean's List Ödülü"ne layık görüldü. Takımın bir öğrencisi 2019 yılında da bu ödülü kazanmıştı.