Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu

Şehir içi toplu ulaşımda HES kodu zorunluluğu
İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama ile ilgili genelge gönderdi. Genelgede, şehirler arasında olduğu gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarında da HES koduna göre kişilerin takibinin...

İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine şehir içi toplu ulaşımda HES kodu sorgulama ile ilgili genelge gönderdi. Genelgede, şehirler arasında olduğu gibi şehir içi toplu ulaşım araçlarında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanmasının önemine dikkat çekildi. Genelgeye göre, kişiye özel hale getirilmiş elektronik seyahat kartı sistemleri ile HES uygulaması arasında gerekli entegrasyonlar sağlanacak.

Şehirler arası yolcu taşımacılığı amaçlı her türlü toplu ulaşım aracıyla yapılacak seyahatlerde gerek biletleme gerekse araca alınma sırasında HES kodu sorgulaması yapıldığı, herhangi bir riski bulunmayanların seyahat edebilmelerinin mümkün olduğu hatırlatıldı. Benzer şekilde şehir içi toplu ulaşım araçlarıyla yapılan yolcu taşımacılığında da HES koduna göre kişilerin takibinin sağlanmasının önem arz ettiğine dikkat çekildi.

Şehirler arası otobüs, uçak, tren gibi toplu ulaşım araçlarıyla yapılacak seyahatlerde uygulanan HES kodu sorgulaması bundan böyle şehir içi toplu ulaşım için de uygulanacak. Şehir içinde otobüs, metro ve metrobüs gibi tüm toplu ulaşım araçlarıyla yapılan seyahatlerde kullanılmak üzere kişiye özel hale getirilmiş seyahat kartı sistemleri ile HES uygulaması arasında entegrasyon sağlanacak. Seyahat kart sistemleri kişiye özel hale getirilmemiş olan şehirlerde bu yöndeki çalışmalara bir an evvel başlanılacak.

Covid-19 tanısı konulan ya da temaslı durumda olan vatandaşlara ait varsa kişiselleştirilmiş seyahat kartları izolasyon süresi boyunca otomatik olarak askıya alınacak. Covid-19 tanılı ya da temaslısı olması nedeniyle izolasyonda olması gerektiği kendisine bildirilmesine rağmen şehir içi toplu ulaşım araçlarını kullandığı tespit edilen kişilerin bilgileri, gerekli idari yaptırımların uygulanması ve gerekiyorsa suç duyurusunda bulunulması için İçişleri Bakanlığı aracılığıyla (eİçişleri sistemi üzerinden elektronik olarak) Valilik/Kaymakamlık ile paylaşılacak.