Dünyanın Beşincisi, Türkiye'nin En Büyüğü: Yusufeli Barajı Açılıyor!

Dünyanın Beşincisi, Türkiye'nin En Büyüğü: Yusufeli Barajı Açılıyor!
Türkiye'nin en büyüğü ve dünyanın da beşinci en büyük barajı olan Yusufeli Barajı, Mayıs ayında elektrik üretimine başlayacak.5 Milyar TL'lik Katkı SağlayacakArtvin'in Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı...

Türkiye'nin en büyüğü ve dünyanın da beşinci en büyük barajı olan Yusufeli Barajı, Mayıs ayında elektrik üretimine başlayacak.

5 Milyar TL'lik Katkı Sağlayacak

Artvin'in Çoruh Nehri üzerine inşa edilen Yusufeli Barajı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle açılmıştı.

Yılda 1 milyar 900 milyon kilovatsaat enerji üreteceği açıklanan barajın, yine yıllık bazda 5 milyar liralık bir katma değer sağlayacağını söyleyen Erdoğan, bazı önemli açıklamalarda da bulunmuştu.

Barajın kapasitesinden bahseden Cumhurbaşkanı, yıllık enerji üretiminin, 2.5 milyon konutu ya da 750 bin TOGG otomobilin ihtiyacını karşılayabilecek düzeye olduğunun altını çizmişti.

Türkiye'nin birinci ve dünyanın en büyük beşinci barajı olan Yusufeli Barajı, yıllık 1.9 milyar kilovatsaatlik enerji üretimiyle hidroelektrik kapasitesinin %2'sini karşılayacak.

2013'te Temelleri Atılmıştı

Artvin Çoruh üzerinde 26 Şubat 2013'te temelleri atılan baraj, 10 milyon metreküp dolgu yapılarak, tam 275 metrelik gövde yüksekliğiyle 1.5 milyon metrekarelik alanda inşa edilmişti.

Baraj, ilçenin taşındığı, 10 milyon metreküp dolgu yapılarak elde edilen 1.5 milyon metrekare alanda inşa edildi. 275 metre gövde yüksekliği ile Türkiye'nin en yüksek barajı unvanına sahip olan bu yeni barajın 7 yıl içinde kendini amorti etmesi bekleniyor.