Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Çalışmaları Başladı

Yağmur Suyu ve Kanalizasyon Çalışmaları Başladı
Edirne'de kanalizasyon ve yağmur suyu projesi için ilk kazma, düzenlenen törenle vuruldu.

Edirne'de kanalizasyon ve yağmur suyu projesi için ilk kazma, düzenlenen törenle vuruldu. Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan çalışmaların 3 yıl içinde tamamlanacağını söyledi. Altyapı çalışmaları için 2017 yılında İller Bankasından kredi talebinde bulunduklarını, uzun süre cevap gelmemesi sebebiyle 22 Şubat 2018 tarihinde belediyenin kendi imkanlarıyla çalışmalara başladıklarını anlatan Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, kredinin onaylanmasıyla birlikte altyapı çalışmalarının hız kazandığını söyledi. İçme suyu şebekesi projesiyle başlayan çalışmalar kapsamında kanalizasyon ve yağmur suyu projesi için de ilk kazma düzenlenen törenle vuruldu.

Şükrüpaşa Mahallesi Abdi İpekçi Caddesi'nde düzenlenen törende konuşan Gürkan, "Bunlar bir belediyecilikte kolay başlanmayan, kolay projelendirilmeyen ve finanse edilemeyen çalışmalardır. Baktığımızda Türkiye'de hiçbir belediyenin tek başına başaramadığı bir vakaydı. Öncelikle yapılması gerekenleri planladık, 2014 yılında İller Bankasında görüşerek 1934, 1966 ve 1986'da kademeli olarak yapılan içme suyu şebekesinin tümünün yenilenmesi gerektiğini gördük. O tarihte günde 20 civarında su patlağı oluyordu. Vatandaş haklı olarak kızıyor, isyan ediyordu. Şehrimizin tüm su şebekesinin proje çalışması yaklaşık 2 yıl sürdü. Bu proje sonunda 380 bin metre içme suyu şebekesinin tümünün değişmesi gerektiğini gördük." dedi.

Bundan önce şehrin içme suyu kaynağının yenilenmesi gerektiğini ve bu konuyla ilgili 2015 yılında DSİ Genel Müdürlüğü ile bir protokol yapıldığını ifade eden Gürkan, "Kırklareli Kayalı Köy Barajı'ndan 58 kilometre mesafeden yıllık 20 milyon 500 metreküp suyun temin edilmesini sağladık. İçme suyu arıtma tesisi projesi ve ihalesini İller Bankasına yaptırdık, 2020 yılında bitecek. 380 bin metre içme suyu şebekesi, 110 bin metre kanalizasyon şebekesi ve 30 bin metre yağmur suyu toplama kanalı için 4 Aralık 2017 tarihinde ihale yaptık. 355 milyon lira yaklaşık maliyetle çıktık, yüzde 38 kırımla yani toplam 215 milyon liraya firma ihaleyi almaya hak kazandı ve sözleşme imzaladık. Sonrasında İller Bankası ile kredinin finansmanı için görüşmelerimiz başladı. Dış güçlerin baskısıyla, ülkemizin üzerinde gözü olanların çeşitli girişimleriyle ekonomimiz dar boğaza girmişti. İller Bankasından bu finansı sağlamakta zorluk çektik." diye konuştu.

En acil konunun içme suyu olması sebebiyle geçen şubat ayında belediyenin kendi imkanlarıyla içme suyu şebekesi projesine Kocasinan Mahallesinden başladıklarını söyleyen Gürkan, "Milletvekilimiz Fatma Aksal'ın da destekleriyle altyapıyı, onaylanmış olan bu kredimizle, sözleşmemiz gereği 3 yıl içerisinde tamamlayacağız. Edirne'nin 2050 yılına kadar altyapı sorunu kalmayacak. Edirne'nin acil olan sıkıntılarını giderecek, siyaset kanallarını bunun için açacak siyasetçilere ihtiyacı var. Ben öyle miyim, bilmem. Ama Sayın Fatma Aksal öyle. Kendisini bir kez daha tebrik ediyor, kutluyorum." dedi.