2023 Asgari Ücret Açıklanacak! Yeni Asgari Ücrette Son Durum

2023 Asgari Ücret Açıklanacak! Yeni Asgari Ücrette Son Durum
7 milyona yakın asgari ücretli çalışanından emeklisine, memurundan ekonomistine, özel sektör çalışanından siyasetçisine varıncaya kadar milyonlarının gündeminde 2023 yılında uygulanacak asgari ücret olunca 2023 yılına sayılı...

7 milyona yakın asgari ücretli çalışanından emeklisine, memurundan ekonomistine, özel sektör çalışanından siyasetçisine varıncaya kadar milyonlarının gündeminde 2023 yılında uygulanacak asgari ücret olunca 2023 yılına sayılı günler kala gündemin en çok konuşulan konusu yeni asgari ücretin ne kadar olacağı oldu.

Milyonların gözü ve kulağı 2023 asgari ücret ile ilgili gelecek habere odaklandı. 2023 asgari ücretin belirlenmesi için maraton bugün başlıyor. 2023 asgari ücret zammı için ilk toplantı bugün yapılacak. Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirilecek toplantıda işveren ve işçi tarafları taleplerini iletecek. Son dönemde en çok konuşulan 3 rakam da masada olacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tarafından yapılacak ikinci toplantısı ise 14 Aralık 2022'de gerçekleştirilecek.

Milyonlar tarafından merakla beklenen zam maratonu için heyecan dorukta. Toplantıda, işçi ve işveren tarafı talep ve tekliflerini iletecek. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nu toplantısına işçi, işveren ve hükümetten 5’er temsilci katılacak. Bu sene de gelenek değişmeyecek ve işçileri Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu, işverenleri de Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu temsil edecek.

Asgari Ücret Nasıl Belirleniyor?

Yasa gereği her yıl belirlenen asgari ücreti, işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu tespit ediyor.Yeni yılda uygulanacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine komisyon, Aralık ayında dört kez bir araya geliyor. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği durumunda ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

2023 Asgari Ücret Ne Kadar Olacak?

Toplantı sonrası belli olacak 2023 asgari ücret, milyonlarca vatandaş tarafından merakla beklenirken önceki günlerde, TÜRK-İŞ Başkanı Ergün Atalay'ın konuşmasında, TÜRK-İŞ için 7 bin 785 TL’nin kırmızı çizgileri olduğu ifade edildi.

Bununla beraber geçtiğimi gün TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerine göre hesaplamalarda bulunan uzman isimler ise asgari ücretin yaklaşık 8 bin TL olabileceğini ifade etti. Enflasyon farkı baz alındığında yüzde 32’lik bir fark olacağını söyleyen ünlü bir uzman, açıklamasında “Yüzde 30’luk bir artış olursa 7.150 TL, yüzde 40’lık bir artış olursa 7.700 TL, yüzde 45’lik bir zamma göre 7.975 TL civarına gelir. Burada Türk-İş Başkanı’ndan bir açıklaması var, kırmızı çizgimiz diye. Ama bu kasım ayına ilişkin bir açlık sınırı idi. Aralık sonu itibarıyla açlık sınırı bu düzeye çıkacaktır. Bu nedenle 8 bin lira civarını biz psikolojik sınır görüyoruz. En yüksek tahmin 8 bin TL asgari ücret için.” ifadelerine yer verdi.

Asgari Ücret Ne Zaman Açıklanacak?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun yapacağı ikinci toplantının ise 14 Aralık’ta gerçekleştirileceğini belirtmiştik. Diğer toplantı tarihleri henüz belirlenmemişken, komisyondan çıkacak karar sonrası belirlenecek 2023 asgari ücretin, aralık ayı sonunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kamuoyuna açıklanması bekleniyor.